Kanađani uz zlato odlaze u olimpijsku klizačku legendu

Umetničko klizanje 20. feb 20185:35 > 5:40
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images Sport

Kanadski klizački plesni par Tesa Virtu i Skot Moar osvojili su zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Nakon dominntnog nastupa u kratkom programu kojim su zadivili sudije i po ukupnoj oceni oborili svetski rekord, Tesa Virtu i Skot Moar bili su odlični i u slobodnom programu i za svoj ples uz muziku iz Mulen ruža uz oenu 122.40 (206.07 ukupno) došli do zlatne olimpijske medalje.Ukupan rezultat kojim su došli do medalje je i novi svetski rekord. Rekord su kratko pre njih prethodno oborili Francuzi (205.28) Gabrijela Papadakis i Giljermo Sizeron koji su i pre ZOI bili svetski rekorderi sa 203.16.

Tesa i Skot bili su zlatni i pre osam godina na ZOI u Vankuveru, dok su u Šočiju pre četiri godine osvojili srebro. Ovo im je drugo zlato u Pjongčangu jer su pobedili i u ekipnom takmičenju braneći boje svoje zemlje.

Jamie Squire, Getty Images Sport

Uz ovu medalju, Tesa i Skot postali su najtrofejniji plesni klizački par u istoriji. Nakon 20 godina tokom kojih su klizali zajedno, ovo je poslednji njihov nastup na Zimskim olimpijskim igrama.

Srebrnu medalju osvojili su Francuzi Gabrijela Papadakis i Gijom Sizeron. Gabrijela i Gijom su bili drugi nakon kratkog programa dok su za slobodni program dobili najbolje ocene, ali im to nije bilo dovoljno da dođu do zlata. Francuzi će svakako biti prezadovoljni jer je ovo njihov prvi nastup na ZOI i već su došli do medalje, posebno nakon peha sa haljinom koji je Gabrijala imala tokom kratkog programa.

Ocenom za slobodni program, Gabrijela i Giljermo su oborili svetski rekord (123.35) koji su samo nekoliko dana u tiskom takmičenju postavili zlatni u konkurenciji plesnih parova Tesa Virtu i Skot Moar (122.40).

Na trećem stepeniku podijuma našli su se Amerikanci, Maja i Aleks Šibutani. Brat i sestra su odličnim nastupom u ponedeljak sačuvali treće mesto koje su držali i nakon kratkog programa i za 4.9 poena u ukupnom skoru u borbi za medalju pobedili su sunarodnike Medison Hubel i Zakarija Donahjua.