Svetski rekorder Zagitova: Mogu još bolje

Umetničko klizanje 21. feb. 201810:56 > 11:14
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Mlada ruska klizačica Alina Zagitova oduševila je stručni žiri i publiku na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, gde je postavila svetski rekord u kratkom programu u umetničkom klizanju.

15-godišnja Zagitova je uz melodiju na temu „Crnog labuda“ ocenjena sa 82,92 boda, čime je oborila svetski rekord koji je samo deset minuta ranije postavila njena sunarodnica Jevgenija Medvedeva (81,61). 

„Srećna sam što sam sve elemente izvela kako treba i veoma sam zahvalna zbog toga“, rekla je Zagitova, koja je izvela tri trostruka skoka, uključuući trostruki luc u kombinaciji sa trostrukim lupom. 

Tinejdžerka je u Pjongčangu već osvojila timsko srebro, ali je sada u dobroj situaciji da ruskom timu, koji u Južnoj Koreji nastupa pod neutralnim imenom Olimpijci iz Rusije, donese prvu zlatnu medalju.

„Mislim da ovo nije bilo moje najbolje izdanje, mogu još bolje“, dodala je aktuelna evropska šampionka i svetska juniorska prvakinja. 

Slobodni program za žene u umetničkom klizanju je na programu u petak, a ako Alina Zagitova osvoji zlato, ona će biti druga najmlađa takmičarka koja je to postigla. Mlađa od nje je bila Amerikanka Tara Lipinski, koja je bila zlatna 1998. godine u Naganu.