Amerikanci otkrili tajnu uspeha ruskih klizača

Umetničko klizanje 21. feb. 201816:29 > 16:42
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Američki TV kanal ESPN je na svom zvaničnom sajtu objavio članak u kojem je opisao kako su ruske klizačice Alina Zagitova i Jevgenja Medvedeva uspele da dva puta u deset minuta obore svetske rekorde u kratkom programu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Razlog za uspeh devojaka iz Rusije jeste taj da su u Savezu dobro upoznati sa propisima i pravilima nastupa i u skladu sa tim razvijaju svoj program.

Većina klizača ravnomerno izvodi skokove kroz program, dok Rusi najteže elemente ostavlja za drugi deo programa i tako dobijaju više bodova. Takođe, Zagitova, Medvedeva i Marija Stoskova izvode skokove sa rukama iznad glave što im donosi dodatne poene.

Ovih dana se na u medijima vodila velika polemika oko nastupa Zagitove, sve je počelo od komentara jedne od najtrofejnijih Amerikanki Ešli Vagner, ali mlada Ruskinja je dobila veliku podršku „ostatka sveta“.

Možda najveći dokaz koliko su Zagitova i Medvedeva savršene u svojim nastupima, ali i popularne kod šire publike i medija jesu suze japanske novinarke koja se posle obaranja dva svetska rekorda za deset minuta rasplakala od sreće u miks zoni.