Čudesna Zagitova obasjala Pjongčang prvim ruskim zlatom

Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images Sport

Mlada ruska klizačica Alina Zagitova osvojila je prvu zlatnu medalju za Rusiju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pošto je trijumfovala u pojedinačnoj konkurenciji u umetničkom klizanju.

Maddie Meyer, Getty Images Sport

15-godišnja Zagitova je posle obaranja svetskog rekorda u kratkom programu u utorak, dva dana kasnije sjajno izvedenim slobodnim programom došla do svoje prve zlatne olimpijske medalje, ukupno druge, pošto je u sklopu tima Rusije bila srebrna. 

Zagitova je u slobodnom delu finala ostvarila 156,65 bodova, a ukupno 239,57 bodova prezentujući fenomenalno klizanje i veštinu, koja ipak nije bila savršena zbog jedne promašene tripl-tripl kombinacije. Srebrnu medalju je osvojila njena i više nego odlična sunarodnica Jevgenija Medvedeva, koja je u slobodnom programu imala isti broj poena, ali je presudio njen za nijansu „slabiji“ nastup u kratkom programu, kada je imala 1,31 poen manje.  

Ruski tim, koji se u Pjongčangu takmiči pod imenom Olimpijski sportisti iz Rusije, zbog već poznate kazne koja je posledica slučaja sistemskog državnog dopinga sportista najveće zemlje sveta, tako je dva dana pre završetka ZOI došao do prvog najsjajnijeg odličja. 

Rusi (OAR) za sada imaju još pet srebrnih medalja, kao i osam bronzi. 

U finalu umetničkog klizanja za dame bronzanu medalju je osvojila Kanađanka Ketlin Ozmond, koja je po oceni sudija sakupila ukupno 231,02 bodova. Ona je u Pjongčangu bila zlatna u timskom nadmetanju kao deo reprezentacije Kanade, a timsko srebro ima i iz Sočija od pre četiri godine. 

Satoko Mijahara iz Japana je ostala bez medalje na četvrtom mestu, kao i bronzana iz Sočija Italijanka Karolina Kostner, koja je bila petoplasirana. 

Osim trijumfa Zagitove u pojedinačnoj konkurenciji, a Kanade timski, zlatne medalje u Pjongčangu su osvojili i Juzuru Hanju (muškarci pojedinačno – Japan), Aliona Savčenko i Bruno Maso (parovi – Nemačka) i Tesa Virtu i Skot Moar (plesni parovi – Kanada). 

Time je takmičarski deo u umetničkom klizanju u Pjongčangu završen, dok je gala egzibicija na programu u nedelju, poslednjeg dana igara. 

Getty Images Sport, Richard Heathcote