Velinger novi olimpijski šampion!

Ski skokovi 10. feb. 201816:21 > 16:23
Podeli:
Lars Baron/Getty Images

Nemački ski skakač Andreas Velinger okitio se zlatnom medaljom na maloj skakaonici na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Velinger jer do najvećeg uspeha karijere došao ukupnim skorom od 259,3 bodova, zahvaljujući skokovima od 104,5 i 113,5 metara. Na podijumu su mu se pridružila dvojica Norvežana – drugi je bio Johan Andre Forfang, dok je bronza pripala Robertu Johansonu.

Mladi Nemac je aktuelni svetski vicešampion kako na maloj, tako i velikoj skakaonici, a zlato u Pjongčangu drugo mu je olimpijsko u karijeri. Pre četiri godine osvojio je najsjajnije odličje u timskoj konkurenciji.

Poljak Kamil Stoh, koji brani zlata na obe skakaonice iz Sočija, morao je da se zadovolji četvrtim mestom.

Najbolji rezultat od svih slovenačkih skijaša ostvario je Peter Prevc, koji je zauzeo 12. mesto.

Lars Baron/Getty Images

Takmičenje na maloj skakaonici trajalo je mnogo duže nego što je planirano, pošto je vetar pravio velike probleme organizatorima, a skakače terao da pričekaju na svoj red. Nekoliko puta je pomerana kapija sa koje su skakači startovali, pa je i kompenzacija zbog vetra imala ulogu u rezultatima.

Posle prve serije, u vođstvu je bio Poljak Štefan Hula, koji je imao nešto manje od šest bodova više od Stoha, dok je treći bio Forfang. Velinger je tada držao petu poziciju, Johanson deseti, a Prevc 24.

Slovenac je dugo uspeo da se zadrži u vođstvu u nastavku takmičenja, da bi na scenu tada stupili Norvežani. Danijel Andre Tande se prvi probio na čelo posle 13. pozicije, potom je sledio Johanson, koji je potom samo gledao kako rivali ne uspevaju da ga nadmaše. Ipak, to je pošlo za rukom Velingeru, koji je isto kao Johanson skočio 113,5 metara, ali je dobio znatno bolje ocene.

Kada su na red došla poslednja trojica, najbolje se pokazao Forfang, koji je uspeo da se probije na drugo mesto, a Poljaci su potpuno podbacili. I Stoh i Hula su leteli do 105,5 metara, što im je donelo četvrtu i petu poziciju. Tande ih je sledio, ispred Rjojua Kobajašija iz Japana, Nemaca Markusa Ajzenbihlera, Riharda Frajtaga i Karla Gajgera.

Ski skakače naredno takmičenje čeka sledeće subote, kada će se boriti na velikoj skakaonici.

Četvorostruki olimpijski šampion Simon Aman na kraju je bio 11.

Pored Prevca, u drugu rundu od slovenačkih skakača plasirali su se Tilen Bartol i Jernej Damjan. Bartol je zauzeo 16. poziciju, dok je Damjan bio 28.