Lundbi olimpijska šampionka u skokovima

Ski skokovi 12. feb. 201815:57 > 15:59
Podeli:
Clive Mason/Getty Images

Norveška ski skakačica Maren Lundbi osvojila je zlatno medalju na maloj skakaonici na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Lundbijeva je do titule došla ubedljivo – ukupnim skorom od 264,6 boda, posle skokova od 105,5 i 110 metara. Na taj način, Norvežanka je opravdala ulogu favoritkinje, pošto je trenutno vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa u kojem je ove sezone ostvarila sedam trijumfa.

Srebro je pripalo Katarini Althaus iz Nemačke, koja je imala 12 bodova manje, dok se bronzom okitila Japanka Sara Takanaši.

Sve tri skakačice prvi put su se našle na podijumu na Zimskim olimpijskim igrama, a to su učinile potpuno zasluženo jer su bile najbolje u obe runde.

Lundbijeva je posle prve serije imala nešto manje od dva boda prednosti u odnosu na Althausovu, dok je Takanaši bila tri boda dalje. Pre nego što su one došle na red na čelu je bila Irina Avakumova, olimpijka iz Rusije, koja je sa čelne pozicije pomerila Nemicu Karinu Fogt, koja je branila titulu iz Sočija. Redom su se potom smenjivale u vođstvu, ali je Norvežanka na kraju dokazala da je najbolja skakačica u ovom trenutku.


Avakumova je morala da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Fogtove, a sledile su ih Austrijanka Danijela Iraško-Štolc, Nika Križnar iz Slovenije i Nemica Ramona Štraub. Prvih deset kompletirale su Juki Ito iz Japana i još jedna Nemica Julijana Zojfart.

Još tri Slovenke plasirale su se u finalnu rundu – Ema Klinec je zauzela 13. mesto, Špela Rogelj je bila devet pozicija iza, dok je Urša Bogagaj bila 30.