Stoh po treći put olimpijski šampion!

Ski skokovi 17. feb. 201815:17 > 15:18
Podeli:
Lars Baron/Getty Images

Poljski skakač Kamil Stoh odbranio je titulu olimpijskog šampiona na velikoj skakaonici na Igrama u Pjongčangu i tako došao do trećeg zlata.

Posle četvrtog mesta na maloj skakaonici, Stoh je zasijao nedelju dana kasnije ukupnim skorom od 285,7 bodova, zahvaljujući skokovima od 135 i 136,5 metara.

Srebro je pripalo zlatnom sa male skakaonice Andreasu Velingeru iz Nemačke, dok se bronzom ponovo okitio Norvežanin Robert Johanson.

Stoh nije imao najduže skokove dana, ali je dobio najbolje ocene, što mu je uz kompenzaciju zbog vetra donelo novo zlato. Na taj način, poljski skakač je došao do trećeg individualnog zlata po čemu se izjednačio sa legendarnim Matijem Nikenenom. Više medalja od njih dvojice ima samo Simon Aman, koji je pokorio obe skakaonice na Igrama u Solt Lejk Sitiju 2002. i Vankuveru 2010. godine.

Velinger je najduže skakao, ali je imao i vetar na svojoj strani, ali je definitivno junak indivudalnih takmičenja u Pjongčangu sa po jednim zlatom i srebrom. Dve medalje osvojio je i Johanson, koji je zahvaljujući svojim brkovima već postao jedna od zvezda Igara.

Al Bello/Getty Images

Stoh je posle prve serije bio vodeći, ispred Austrijanca Mihaela Hajbeka i Velingera, dok je Johanson bio četvrti. U finalnoj seriji zablistao je Danijel Andre Tande iz Norveške, koji je posle 15. mesta u prvoj skočio 138,5 metara i dugo se držao na čelu.

Sa prve pozicije ga je pomerio tek Johanson, ali nije imao šanse protiv Velingera, koji je leteo do 142 metra. Hajbek je potom podbacio, da bi Stoh skočio kraće od mladog Nemca, ali nije imao vetar na svojoj strani, a uz to je dobio sjajne ocene.

Tande je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, sa dva boda manje od Johansona, a sledio ga je još jedan sunarodnik Johan Andre Forfang. Hajbek je bio šesti, ispred Kajla Gajgera iz Nemačke i još jednog Norvežanina Andreasa Stjernena. Deveti je bio nemački skakač Rihard Frajtag, dok su David Kubacki iz Poljske i Slovenac Peter Prevc podelili deseto mesto.


Pored Prevca, još trojica Slovenaca plasirala su se u finalnu rundu. Najbolji među njima bio je Jernej Damjan na 16. mestu, Tilen Barton je bio odmah iza njega, dok je Anže Semenič zauzeo 27. poziciju.

Legendarni Jane Ahonen takmičenje je završio na 28. mestu, dok Japanac Norijaki Kasai nije prošao u drugu rundu pošto je zauzeo 33. poziciju u prvoj.