Vukićević za SK: Očekivanja? Skijanje je nepredvidivo

Podeli:
Alexander Hassenstein/Getty Images

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu biće mu druge u karijeri, pošto je na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri debitovao pre četiri godine u Sočiju. Kaže da je u međuvremenu napredovao, pa su mu očekivanja pred predstojeće Igre mnogo veća.

Marko Vukićević je rođen u Ljubljani, gde je i odrastao, a poslednjih godina se takmiči pod zastavom Srbije. Specijalnost su mu brzinske discipline, što je pokazao na nekoliko trka ove sezone na kojima je dostizao najveću brzinu. Malo mu fali da ozbiljnije počne da se bori za bodove u Svetskom kupu, a Pjongčang bi mogao da mu bude temelj za to.

Osećam se odlično, veoma sam zadovoljan što sam se kvalifikovao za druge Zimske olimpijske igre. Mnogo sam napredovao za četiri godine, popravio sam svoj plasman na svetskoj rang listi, tako da su očekivanja nešto veća nego ranije. Sigurno je da su mi Igre u Sočiju veliko iskustvo, sada znam šta me čeka tamo“, rekao je Vukićević na početku razgovora za Sport Klub.

Vukićević naglašava da Olimpijske igre traže mnogo više energije od skijaša u odnosu na druge trke na kojima učestvuju tokom sezone. Takođe veruje da je sada spremniji da se izbori sa tim nego što je slučaj bio u Sočiju.

Četiri godine sam stariji i zreliji. Kada kažem da znam šta me čeka tamo, mislim na život u Olimpijskom selu, logistiku, sve je mnogo drugačije u odnosu na ono sa čim se susrećemo u Svetskom kupu. Malo više energije treba svakom takmičaru da sve to prođe, mislim da ću sada sve racionalnije da radim u odnosu na prvi put i da sve malo drugačije doživljavam“, ističe srpski skijaš i dodaje, „Već to što znam kakvi skijaši me čekaju, sa kojima treba da se takmičim, mnogo mi olakšava to šta treba da očekujem, da znam kakva je konkurencija“.

U dosadašnjem delu sezone, Vukićević je pokazao da je veoma brz, mnogi su ga zapazili tokom legendarnog spusta u Vengenu, a na pitanje šta mu fali da bi se ozbiljnije borio sa najboljima odgovorio je:

OKS

U Vengenu sam imao dobru izmerenu brzinu, ali ja uvek dobro razvijam brzinu, u tome sam uvek dobar. Mada, bolje sam trke u spustu imao u Lejk Luizu i Val Gardeni. Šta mi treba? To je već sada na psihičkom nivou, da se samopouzdanje podigne, uz iskustvo na stazama za spust, to je najbitnije za svakog spustaša“.

Marko će se u Pjongčangu takmičiti u svih pet disciplina, ali će normalno akcenat staviti na onu koja mu je najjača.

Najviše očekujem od spusta, u toj disciplini imam i najbolji rang, 35. sam na rang listi. Za vreme Sočija sam bio na 300. mestu, napredak je veliki, idem prema vrhu polako“, otkriva Vukićević i nastavio, „Svako me pita koji rezultat bi me zadovoljio, ali skijanje je vrlo nepredvidiv sport. Bio bih zadovoljan da odskijam kako znam, tamo se menjaju vremenski uslovi, na koje ne možemo da utičemo. Recimo, plasman među prvih 20 bi bio odličan, ali ja dobrom vožnjom mogu da budem 15. ili malo lošijom da budem 30, pošto se tako brzo okreću stvari u spustu, gde su velike brzine, mogu da se naprave i greške. Videćemo kako će se sve odvijati“.

Spust je prva disciplina koja čeka skijaše na Zimskim olimpijskim igrama, pošto je na programu u nedelju, a potom slede sve ostale.

Posle spusta imam još alpsku kombinaciju, u kojoj sam dobar, i superveleslalom. Mogu da popravim rezultat kako upoznam teren i budem sve bolji i bolji“, istakao je Vukićević.