Pilot bob tima Hrvatske za SK: Put do ZOI je bio gadan

ZOI priče 5. feb 201816:00
Podeli:
Getty Images/ Adam Pretty

Hrvatska će prvi put na Zimskim olimpijskim igrama imati predstavnike u bobu dvosedu i četvorosedu. Predvođene Draženom Silićem, obe posade su mesto u Pjongčangu obezbedile kroz Američki kup, a norma u dvosedu stigla je kao nagrada.

Pored Silića, u hrvatskom bob timu su i Antonio Zelić, Benedikt Nikpalj i Mate Mezulić, a od njih četvorice samo jedan član ima iskustvo sa Zimskih olimpijskih igara. Uprkos tome, pilot tima veruje u dobar plasman u Pjongčangu.

Put je bio izuzetno dug i jako hladan, odlučili smo se za Američki kup, što se na kraju ispostavilo kao dobra odluka, ali je bilo ‚gadno‘ što se tiče hladnoće, treninga i povreda, ali smo da se sastavimo do poslednje trke i na kraju smo čak zauzeli treće mesto u ukupnom plasmanu, što nismo očekivali. Kvalifikovali smo se u četvorosedu, za šta smo se borili, ali i dvosedu, što smo odrađivali kao trening najbolje što smo mogli, ali nismo očekivali da ćemo izboriti mesto i to nam je bila nagrada na kraju“, naglasio je Silić za Sport Klub.

Silić kaže da se još nije navikao na medijsku pažnju koja je usledila posle plasmana u Pjongčang, ali da veruje da će sve dobiti na vrednosti kad-tad.

sport klub

Bob je popularan, a sama činjenica da je trka poslednjeg dana, uz slalom i finale hokeja, tako da mislim da je među popularnijima. Pošto je to ekstremnih sportova, a nema mnogo takvih ekipnih, obe te komponente daju neku interesantnost“, istakao je Silić i dodao, „Ne znam da li je to još valorizirano, mi smo još nismo navikli na medijsku pažnju, ako još nije valorizovano, polako se to dešava, a mi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat, pa da nas jednog dana prate i to ima vrednost“.


Svaki od četiri člana hrvatskog bob tima iza sebe ima zanimljivu priču, a Silić ih je predstavio za Sport Klub.

Imamo Antonija Zelića, on je naš kočničar, došao je iz atletike, studira dva fakulteta – teologiju i još jedan, Benedikt Nikpalj dolazi iz MMA, iz borbenih sportova, njega pokušavamo da ne naljutimo, Matea Mezulića, on je jedini iz naše posade već bio na Olimpijskim igrama, on je najiskusniji, njega ćemo ispitivati kako treba da se ponašamo. Tu sam i ja kao pilot, ja dolazim iz atletike i zimi sam učitelj fizičkog vaspitanja, a leti sam kapetan na Jadranu, uvek nešto vozim“, ističe Silić.

Silić i ostali članovi tima nisu još upoznali stazu na kojoj će se takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama, ali to ne znači da nisu spremni za ono što ih čeka.

Robert Laberge/Getty Images

Imamo u nedelji pre trke zvanične treninge, a za zemlje koje, kao mi, nisu još bile u Pjongčangu, biće i treninzi pre početka Zimskih olimpijskih igara. Jače posade su nastupale u Svetskom kupu, pa su naučile stazu, a bio je i jedan trening pre početka sezone, na koji mi nismo otišli da bismo se koncentrisali na kvalifikacije“, ističe Silić i nastavlja, „Nije sve nepoznanica, bob je sport u kojem se sve nacije međusobno pomažu, kolegijalni smo. Ispričali su mi treneri drugih posada da je staza izuzetno tehnička, zahtevna je za pilota, u nekoliko krivina može da se izgubi vreme koje ste dobili na guranju. Tu je i YouTube, možemo da gledamo prethodne trke, ali kada dođete tamo, zaboravite to, tu je osećaj“.

Pošto je sam plasman u Pjongčang za njih veliki uspeh, Silić kaže da se ne opterećuje rezultatom koji će ostvariti na predstojećim Igrama.

Iskreno, nismo ni razmišljali, ni pričali koji rezultat očekujemo, sam plasman je ravan medalji. Mi smo među malo posada koje nisu bile na toj stazi, tako da ne znamo kakva je. Imaćemo treninge pre početka Olimpijskih igara, tamo ćemo videti kako nam odgovara za bob i moju vožnju, pa ćemo videti gde smo u odnosu na ostale ekipe“, naglasio je pilot bob tima Hrvatske.

Veliku pomoć hrvatski bobisti imaju i u Ivanu Šoli, koji ima veliko iskustvo na Zimskim olimpijskim igrama, a sada je prvi čovek Bob saveza Hrvatske.

Naravno, za sve što Šola kaže premala je svaka beležnica da bih sve zapisao. Prikupljamo sve što on kaže i pokušavamo da to pokažemo na stazi. Ipak ima preko 18 godina iskustva u bobu, šta god da nam kaže, to je dobro došlo“, rekao je Silić.