BiH na ZOI – bez velikih očekivanja, sa dostojanstvom

Podeli:
N1

Bosna i Hercegovina imaće četvoro predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, koje će biti otvorene u petak.

Boje BiH braniće Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić u alpskom skijanju, kao i Mladen Plakalović i Tanja Karišik u skijaškog trčanja. Njih četvoro su pre polaska u Južnu Koreju najavili da nemaju prevelikih očekivanja, ali se nadaju da će na dostojanstven način predstavljati svoju zemlju.

U timu BiH biće i četvorica trenera – Tomislav Lopatić, Dragan Jeftović, Rejmon Horo i Nedžad Mirojević.

„Olimpijski odbor je uspeo da osigura 96.000 dolara. Verujemo da će naši sportisti dati sve od sebe da postignu svoje najbolje rezultate u Pjongčangu. Sigurni smo da će na dostojanstven način predstavljati državu BiH“, rekao je Marijan Kvesić, predsednik Olimpijskog komiteta BiH.

Karišikova će predstavljati BiH u skijaškom trčanju u disciplini 10 kilometara slobodno i nada se da će u Pjongčangu ostvariti najbolji lični rezultat.

Mogu reći da je put do Olimpijskih igara bio je jako težak i iscrpljujući. Imali smo mnogo takmičenja ove i proteklih sezona. Treninzi su bili dugotrajni, svakodnevni i izuzetno naporni, ali uspeli smo da se izborimo i dođemo do samih Igara. Što se tiče očekivanja, ne bih unapred ništa govorila o rezultatima. Poznato je da tamo dolaze najbolji od najboljih i nikada se ne zna. Ove sezone sam napravila svoj najbolji rezultat i daću sve od sebe da istrčim najbolje što mogu“, rekla je Karišikova.

N1

Isto kao i Tanja, i Plakalovića u Pjongčangu čekaju njegove treće Zimske olimpijske igre.

Ostvario sam olimpijsku normu prošle sezone. Ove godine sam trenirao na vrhunskom nivou. Na Olimpijske igre idem sa dobrim treningom. Nastupiću na 15 kilometara slobodno, disciplini koja mi odgovara i očekujem dobar rezultat“, naglasio je Plakalović.

Najmlađa članica tima biće 18-godišnja Muzaferija, koja će nastupiti u svim disciplinama alpskog skijanja, a najbolje rezultate očekuje u slalomu i kombinaciji.

Od Olimpijskih igara očekujem plasman u top 30 u kombinaciji i slalomu, mada ću videti kakva će konkurencija biti. Naravno, biće treme jer su mi prve Olimpijske igre, ali se nadam da ću ostvariti svoj cilj“, naglasila je Muzaferija.

U konkurenciji muškaraca, u slalomu i veleslalomu, nastupiće Lokmić, koji se kao i Muzaferija nada da bi u jednoj od te dve discipline mogao da se nađe među 30 najboljih.

Pripreme su protekle jako dobro, kao i trke koje su bile pre Olimpijskih igara, prošle su u najboljoj atmosferi. Očekujem da bih u slalomu mogao da budem među 30 u svetu, što je jako dobar rezultat“, istakao je Lokmić.

Šef bosanskohercegovačke delegacije u Južnoj Koreji biće Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.