Kili – čovek koji je rasterao maglu

Podeli:
Getty Images

Pobedniku pripada sve. Posebno onom koji je trijumfovao u prvim trkama takmičenja, čiji se značaj tek naslućivao. To je bio slučaj sa Žan-Klod Kilijem, francuskim skijašem od kojeg nije postojao bolji krajem 60-ih godina prošlog veka.

Pre nego što je došao do cilja – tri zlatne olimpijske medalje i dva Kristalna globusa, Kili je morao da prođe kroz nekoliko vrlo zahtevno postavljenih kapija. Rođen je u predgrađu Pariza tokom nacističke okupacije, da bi po okončanju rata porodica prešla u Val d’ Izer. Seoce Savoj postalo je njegov dom, a skijalište mesto na kome je provodio najviše vremena.

Kili je bio posvećen skijanju više nego bilo čemu drugom, te mu je otac dozvolio da sa 15 godina napusti školu. Samo godinu kasnije, Žan-Klod je postao deo francuske juniorske reprezentacije.

Bio je vrlo brz, ali u prvim godinama često nije ni završavao trke. Ipak, prvu međunarodnu pobedu ostvario je decembra 1961. godine. Trijumfovao je u veleslalomu, u svom Val d’ Izeru. Skijao je bez straha, uveren da ko reskira i profitira. Ipak, ta odvažnost na skijama koštala ga je Svetskog prvenstva 1962. godine. Tri nedelje pred početak planetarnog šampionata bilo je izvesno da će se takmičiti u veleslalomu. Međutim, on je kao i uvek, želeo više. Želeo je i spust. Na kvalifikacijama u Italiji ostvario je najbolje vreme. Ali povređen, na jednoj nozi, pošto je u toku trke udario u led. Ipak, sa slomljenom nogom nije mogao da se takmiči i na Svetskom prvenstvu.

Pet godina od prvog međunarodnog trijumfa u veleslalomu, Kili je trijumfovao i u spustu. Bio je avgust 1966. godine, a Svetsko prvenstvo održavalo se u Čileu. Taj uspeh upotpunio je zlatnom medaljom i u kombinaciji.

Taj planetarni šampionat, bio je samo najava onog što je Klili uradio u narednim godinama. Najbolje trke odvezao je 1967. godine, u kojoj je postao pobednik prvog Svetskog kupa, pošto je najbrži bio na 12 od 17 trka.

Naredne sezone sa najvišim ambicijama dočekao je Olimpijske igre u Grenoblu, na kojima je postao trostruki šampion – u slalomu, veleslalomu i spustu. Postao je tada tek drugi skijaš koji je trijumfovao u svim disciplinama alpskog skijanja. Prvi posle Austrijanca Tonija Zajlera, koji je to učinio osam godina ranije.

https://youtube.com/watch?v=nhvgSMHAZgw

“Treće zlato bi bilo posebno. Biće znatno teže osvojiti ga”, kazao je Kili pred trku u slalomu. I nije pogrešio. Uslovi su bili vrlo teški i skijaši su zahtevali odlaganje. Odbijeni su. Na stazi je bila magla, vidljivost je bila izuzetno slaba. Norvežanin Hakon Mjoen i Austrijanac Karl Šranc imali bolja vremena od Kilija, ali su diskvalifikovani jer nisu prošli kroz sve kapije.

Francuzi su bili svesni da je Kili spreman za nešto veliko, istorijsko pred tu poslednju trku. I pored lošeg vremena, hiljade navijača je čekalo treći trijumf svog miljenika. Posle prve vožnje Kili je vodio, ali je čak 14 skijaša bilo unutar sekunde.

Francuz je prvi vozio drugu vožnju i bilo je jasno da će Šranc imati veliku šansu da ga sustigne. I ne samo on. Svesni toga bili su i mnogobrojni Kilijevi navijači, koji su ’na ledenicama’ čekali vožnju Austrijanca.

Šrancova vožnja praćena je sa posebnom pažnjom. Posebno kada se u jednom trenutku zaustavio, tvrdeći da mu je neko stao na put, sprečivši ga da prođe kapiju. Žalba je bila usvojena i austrijski skijaš je mogao ponovo da startuje. I bio je najbrži. Nezvanično, bio je šampion i prošao je kroz sve procedure, uključujući i intervju s medijima.

Ipak, uprkos ponovljenoj vožnji, Šranc je nešto kasnije diskvalifikovan, pošto je propustio dve kapije. U obrazloženju se navelo da jeste bio ometan, ali da je pre toga incidenta propustio dve kapije.

Austrijski tim je uložio žalbu, komisija je zasedala gotovo pet sati, ali odluka nije preinačena. Kili je proglašen šampionom. O četvoro članova komisije koji su glasali, troje je glasalo u koristi Kilijeve pobede. Dva Francuz i Švajcarac su podržali Francuza, Norvežanin je glasao za pobedu Austrijanca, dok je Britanac bio uzdržan.

“Koliko se sećam, Austrijanci su napravili skandal od svega toga. Čini mi se da su i prozori na ambasadi Francuske bili razbijeni”, kazao je Kili.

Žalba Austrijanaca, nije bila jedina sa kojom se Francuz suočavao tokom šampionata. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Ejveri Brandidž je optužio organizatore i skijaše da ugrožavaju ‘amaterski status’ takmičenja. Kili je bio posebno kritikovan jer je dozvolio da se kompanije istaknu logoe na njegovom kombinezonu. U zamenu za novac, naravno.

Iste godine, odbranio je i Kristalni globus.

“Nikada nisam pomislio – Vau, to je fantastično. Bilo mi je potrebno 50 godina da shvatim koliko je neverovatno to što sam uradio”, izjavio je nedavno Kili i dodao:

“Slavili smo dva i po dana posle igara u Grenoblu. Sunca nisam video. Malo smo više popili. Bio je to kraj jedne ere, jednog načina života. Morao sam da proslavim to.”

Pošto je osvojio sve što se dalo osvojiti, po okončanju te sezone se penzionisao sa 24 godine. Preselio u Ženevu, da bi potom u Holivudu ostvario i glumačku karijeru.

Pascal Le Segretain, Getty Images