Eldar, Jelena i Marija: San je postao java

Podeli:
Skijaški savez Crne Gore

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu biće treće na kojima će učešće uzeti takmičari iz Crne Gore. U Južnu Koreju stigli su Eldar Salihović i Jelena Vujičić koji će se takmičiti u slalomu i veleslalomu, a novu stranicu istorije kao prva učesnica u nordijskim disciplinama ispisaće Marija Bulatović.

Zastavu na svečanom otvaranju nosiće Jelena Vujičić koja ima 17 godina i koja će prva izaći na ski stazu u Pjongčangu. Jelena je rođena na Žabljaku i članica je skijapkog kluba Savin Kuk. Do sada nije imala priliku da debituje u Svetskom kupu, uglavnom se takmičila na FIS takmičenjima i u juniorskoj konkurenciji, kao i na držvnim šampionatima. I pored toga uspela je da ostvari B normu, iako joj se nije nadala.

Jelena je na skije stala sa samo tri godine, a tako nešto se moglo i očekivati ako se zna da su joj otac Jugoslav i strica Ratko svojevremeno bili prvaci države.

Iskreno, nisam očekivala plasman ni učešće na Olimpijskim igrama u Pjongčangu. U glavi sam već imala plan koliko rada i odricanja treba da uložim da bih se našla na Igrama 2022. godine. Međutim, sve se desilo preko noći. Pored toga imaću čast da nosim zastavu Crne Gore na svečanom otvaranju. Rečima mi je zaista teško da opišem koliko sam srećna i ponosna. Ono što mogu da obećam u ovom trenutku je da ću uložiti i poslednji atom snage i poslednji atom znanja da ostvarim što bolji rezultat i da dostojno branim ugled Crne Gore kako na stazi tako i van nje“, rekla je Jelena Vujičić i dodala, „Da li imam uzore i idole? Sada mi je uzor Mikaela Šifrin, a nekada je bila Tina Maze“.

Eldar Salihović se kao i Jelena Vujičić sprema za takmičenja u slalomu i veleslalomu. Mladi Plevljak koji brani boje skijaškog kluba Rudar iza sebe ima nekoliko odličnih rezultata na FIS trkama, ima B normu i učešće na Zimskom olimpijskom festivalu mladih.

Skijaški savez Crne Gore

Osećam veliko uzbuđenje i silno motivisan idem u Pjongčang. Svestan sam da sam u ovom trenutku daleko od samog vrha svetskog skijanja, ali sam isto tako svestan da je sam odlazak na Olimpijske igre veliki uspeh i rezultat kojim možemo da se ponosimo svi koji idemo u Južnu Koreju. Takmičenje koje sledi i koje će okupiti sam krem svetskog skijanja će biti idealna prilika za sticanje iskustva, da vidimo gde se trenutno nalazimo u odnosu na najbolje. Crna Gora na Olimpijske igre ide sa jako mladom ekipom pred kojom je svetla budućnost ako nastavi da radi i napreduje kao do sada. Verujem da će tako i biti. Obećavam da ćemo svo troje ostaviti srce na stazi kako bi dostojno odbranili ugled Crne Gore“, naglasio je Eldar.

Marija Bulatović je već ispisala novu stranicu istoriji kada je sport u Crnoj Gori u pitanju. Od osamostaljenja, Crna Gora je učestvovala dva puta učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama, ali u Južnoj Koreji će prvi put u istoriji imati predstavnika u nordijskim disciplinama. Marija će se takmičiti u skijaškom trčanju na 10 kilometara.

Zahvalna sam treneru Milošu Bulatoviću iz kluba Trebaljeva, čije boje branim, Skijaškom savezu kao i svima koji su pomogli meni Eldaru i Jeleni  da san postane java. Osećaj je neverovatan jer sama pomisao da ću startovati pored takmičara koji su krem, elita nordijskog trčanja izgleda kao nešto nestvarno. Naravno da ima malo treme, ali će ona nestati kada počne trka. Šta mogu da obećam? Kao i uvek borbu do poslednjih atoma snage“, istakla je devojka rođena u Kolašinu.

Devojka iz skijaškog klub Trebaljevo je dva puta učestvovala na Svetskom prvenstvu. U Finskoj je bila 92., a u Švedskoj 2015. godine je bila 26. kada je proglašena za najboljeg sportistu grada Kolašina. Na prošlim Olimpijskim igrama nije učestvovala jer joj je nedostajalo 20 bodova za B normu. Sada je san postao java.

Eldar Salihović, Jelena Vujičić i Marija Bulatović sa mnogo motiva, ogromnom pozitvnom energijom i željom da dostojno odbrane ugled Crne Gore očekuju početak takmičenja na Olimpijskim igrama. Imperativa i pritiska nema, a sve troje su u glas poručili da će se boriti do poslednjeg daha i da se nadaju da će iz Južne Koreje stići lepe vesti za sve ljubitelje zimskih sportova u Crnoj Gori.