Preokret Srbije, Đoković i Krajinović doneli pobedu!

ATP cup 1. feb 202123:40 > 02. feb 2021 6:205 komentara
Krajinović Đoković
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Teniska reprezentacija Srbije u Melburnu trijumfom nad Kanadom sa 2-1 u pobedama započela je odbranu ATP kupa. Dušan Lajović izgubio je od Miloša Raonića 6:3, 6:4, potom je Novak Đoković savladao Denisa Šapovalova 7:5, 7:5, da bi Đoković i Filip Krajinović savladali Raonića i Šapovalova 7:5, 7:6 (7-4).

U prvom meču Dušan Lajović izgubio je od Miloša Raonića. Kanađanin je odigrao odlično, Lajović nije bio ni blizu brejk prilike, što je stavljalo dodatni pritisak na njega u sopstvenim servis gemovima. Nije ga izdržao Lajović – osmi gem u prvom, sedmi gem u drugom setu, tada su padali brejkovi, bila je to rutinska pobeda Raonića.

ATP kup

U drugom meču dana Novak Đoković pobedio je Denisa Šapovalova. Novak je odigrao izuzetan meč tokom kojeg se nije suočio ni sa jednom brejk loptom, a napravio je dva brejka u ključnim trenucima za konačnih 7:5, 7:5. I set lopta i meč lopta bili su vrlo atraktivni poeni.

U poslednjem meču dana Đoković i Krajinović savladali su Raonića i Šapovalova sa 7:5, 7:6 (7-4). U prvom delu prvog seta kanadski par bio je bliži brejku, ali je posle toga srpski dubl bio znatno bolji.

Na 5:5 u prvom setu bilo je malo sreće u prvom poenu, a onda su usledili fantastični riterni prvo Krajinovića, zatim i Đokovića. Brejk, ubrzo i set.

Imali su Novak i Filip šanse i ranije da reše drugi set, igrali su bolje, propustili nekoliko brejk šansi, ali su to nadoknadili u taj brejku – presudan je bio neverovatan ritern Krajinovića na Raonićev servis pri rezultatu 4-4. Posle toga je usledio Đoković sa bekhend dijagonalama kojima je probio Raonića i za kraj servis-viner Novaka za konačnu pobedu.

Srbija i Kanada se nalaze u grupi A, a zajedno sa njim je i reprezentacija Nemačke predvođena Aleksandrom Zverevom. Igra svako sa svakim, a samo najbolja ekipa prolazi u polufinale. Za mesto u odlučujućem meču pobednik grupe „A“ odmeriće snage sa prvoplasiranim timom iz „D“ grupe koju čine Rusija, Japan i Argentina.

Đoković/Krajinović – Šapovalov/Raonić 7:5, 7:6 (7-4)

Krajinović Đoković
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

U prvom setu su Kanađani bili bliže brejku, a na 2:1 su na djusu imali brejk loptu na Krajinovićev servis, međutim Filip je odigrao dovoljno dubok volej i Raonić je poslao loptu u mrežu.

Još jednom se Krajinović mučio, bilo je 0-30 na 3:4, ali je potom vezao nekoliko dobrih servisa. Ključan je bio 11. gem – Srbija je prvi poen dobila uz mnogo sreće, a onda su usledili po jedan spektakularan ritern i Đokovića i Krajinovića, ubrzo i brejk.

Na Novakov servis Srbija je osvojila prvi set, a potom je usledila pauza jer je Krajinović osetio grč u leđima.

U drugom setu Srbija je propuštala šanse, na 1:1 i djusu Šapovalov je odservirao as, a na 3:3 Đoković i Krajinović imali su još veću priliku, 15-40. Prvi poen se igrao, bio aktivan, ali su Kanađani napali i završili smečom, da bi zatim Šapovalov sa dva neodbranjiva servisa probio Đokovića – 4:3.

Preokrenula je zatim Srbija od 15-30 i nije dozvolila pad, a nedugo zatim ušlo se u taj brejk.

Povela je Srbija 3-0, imala aktivan poen, ali su se Kanađani izvukli i posle duple greške Krajinovića bilo je 3-3. Iskupio se Filip još jednim fenomenalnim riternom na 4-4, zatim je Đoković bekhend dijagonalama probio Raonića i potom neodbranjivim servisom realizovao prvu meč loptu.

Đoković – Šapovalov 7:5, 7:5

U prva tri gema teniseri nisu imali nikakvih problema na svoj servis, a Đoković je vodio sa 2:1.

U četvrtom gemu Đoković je dobro čitao servise rivala, a Šapovalov je uglavnom brzo grešio i bilo je 15-40. Prvu brejk loptu Novak je olako propustio, bekhend slajsom u mrežu, a na drugoj je Denis sve uradio izvrsno, mada je bio Đoković blizu da prođe pasingom. Čitao je dobro Novak servise Kanađanina i dalje, ali je Šapovalov istrajao i posle još dva djusa izjednačio na 2:2.

Novaka to nije demoralisalo, i dalje je stajao blizu linije i lako dobio svoj gem. Potom je šesti gem Šapovalov ponovo počeo dvema greškama, Novak na 0-30 nije vratio ritern na drugi servis, a potom je Kanađanin odservirao sjajno tri puta – 3:3.

Novaka je u narednom gemu nerviralo sunce koje mu je išlo u oči, počeo je duplom greškom, ali je završio snažnim forhendom po paraleli – 4:3.

U osmom gemu Đoković se suočio sa 30-30, ali je Šapovalov na drugi servis poslao ritern daleko u aut. I na 5:5, ponovo na sunčanoj strani, Đoković je ispustio 40-0, ali je na djusu uspeo da se izbori sa vrhom mreže za protivnika, a u narednom poenu je snažnim forhendom poveo 6:5.

Činilo se da idemo u taj brejk, na 30-30 i na prvom djusu Šapovalov je odigrao izuzetno hrabro, ali Novak nije odustajao i došao je do set lopte. Ipak, Denis pogađa savršen slajs servis. Đoković dolazi do druge set lopte posle nekontrolisanog bekhenda Šapovalova, a onda odigrava fantastičan poen – ništa pogrešno nije uradio Denis, dobro je napao, posle odigrao jako dobar volej, ali Novak sve stiže i osvaja set! Proslavlja ga glasno, uz publiku.

Imao je Đoković veliku šansu da slomi otpor rivala na startu drugog seta. U drugom gemu došao je do brejk lopte, igrao se dug poen, a Novak je bio malo konzervativniji i na kraju je pogrešio. Ubrzo je bilo 1:1.

Gemovi su u drugom setu tekli nešto brže i nije bilo toliko dobrih poena kao u prvom, a sledeće veće uzbuđenje videli smo pri rezultatu 4:3 za Đokovića. Došao je do 15-30 i imao je pasing koji je mogao da odigra bolje, ali i Šapovalov je odigrao odličan volej – dogurao je Novak do djusa, ali je Denis odigrao dva dobra poena i izjednačio na 4:4.

Solidnu šansu imao je Šapovalov na 5:5, došao je do 15-30, a onda je izgubio naredni poen jer je Novak dobro reagovao na njegov ritern. Još bolju priliku imao je Denis na 30-30, sjajno je riternirao, dobio kraću loptu na forhend, ali je promašio, pa je ubrzo bilo 6:5.

To mu je bila poslednja šansa, unervozio se Denis u narednom gemu, Novak je posle njegove greške stigao do meč lopte, koju je realizovao na atraktivan način – forhend pasingom po paraleli.

Raonić – Lajović 6:4, 6:3

Dušan Lajović
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

U prvom gemu Raonić je odservirao dve duple greške, ali je u ostatku gema odlično servirao i Lajović nije stigao do brejk lopte. Duci se u četvrtom gemu suočio sa 0-30, ali nije paničio – dobri napadi i dobri servisi, pa ni Kanađanin nije došao do brejk šanse.

Prvo izjednačenje videli smo u šestom gemu. Bilo je i 15-30, na jednom od djuseva Raonić je imao i inicijativu, da bi Lajović sjajno prošao pasingom bekhendom po paraleli, da bi ubrzo izjednačio na 3:3.

Ipak, pretio je Raonić i u osmom gemu je došao do prve brejk lopte nakon što je Lajović poslao bekhend paralelu u aut. Napao je Miloš odmah iz riterna i ubrzo završio poen, pa je poveo sa 5:3. Bez izgubljenog poena, Raonić je osvojio sledeći gem, time i prvi set (6:3).

Pritiskao je Raonić i na startu drugog seta, na 1:1 je došao do 15-40, potom i do još jedne brejk lopte. Bio je to gem sa greškama na obe strane, ali Lajović nije popustio i posle šest minuta je uzeo gem za 2:1.

Do sledeće prilike Raonić je došao u sedmom gemu, i to do tri vezane. Lajović je pogodio sva tri prva servisa, na drugoj brejk lopti se izvukao iz podređene pozicije, a na trećoj napravio viner već u drugom udarcu. Međutim, kada se činilo da bi mogao da se izvuče, napravio je dve greške u nizu – 4:3 Raonić.

To je bilo presudno, Raonić je bez ikakvih problema osvojio i naredna dva gema na svoj servis, time i meč.

Komentari

Vaš komentar