Mekinro: Agasi nije dovoljno uz Novaka

ATP 26. jun. 201710:49 > 10:50
Podeli:
Clive Brunskill, Getty Images Sport

Legendarni američki teniser Džon Mekinro rekao je da bi želja Novaka Đokovića da se posveti duhovnosti mogla da bude glavni razlog njegovog pada forme u poslednjih godinu dana.

Poraz u trećem kolu prošlogodišnjeg Vimbldona označio je početak niza loših rezultata za tadašnjeg najboljeg tenisera sveta. Godinu dana kasnije, 30-godišnji srpski teniser i dalje traži način da se vrati na svoj stari nivo, što mu ne polazi za rukom, uprkos promeni trenera i sve većem prisustvu njegovog duhovnog savetnika Pepea Imasa.

Mekinro smatra da je upravo to Đokovićevo okretanje filozofiji „mira i ljubavi“ doprinosi njegovim problemima na terenu.

Sa emotivnog stanovišta, možda je osetio da želi da uzme nekoga ko bi želeo da grli ljude“, rekao je Mekinro u intervjuu za „Gardijan“, „To nužno ne znači da će imati taj ubilački instinkt. Ne gubi ga automatski, ali ne želite da dođete u situaciju u kojoj se sve svodi na ljubav i mir, a onda morate da izađete na teren i nekome ‚uđete‘ u glavu. Vidim to kao proces, ali tome doprinose mnoge stvari – sve ono što se dešava na terenu. Bio je povređen, oseća se iznevereno, sve to utiče na njega. Ali, sve sam mislio da će se stvari popraviti“.

Đoković je prošle godine posle dugog čekanja osvojio Rolan Garos i trenutno ima 12. Gren slem titula. Međutim, od tada je igrao samo u jednom finalu – na US Openu, ali Mekinro kaže da ga nikako ne treba otpisivati.

Jeff Golden/Getty Images

Lako je to reći. Ima 30 godina, ali smo pričali o tome kako bi mogao da pretekne Federera na prošlodišnjem Vimbldonu. Ili bar Nadala. Niko nije siguran šta se zapravo desilo. Sigurno je da je teže ostati na vrhu, nego stići dotle. Ti momci imaju sjajne karijere – Novak je na već na broju od 12 titula. Pretpostavljam da ne bi trebalo da budemo potpuno šokirani što je pao pošto je postao prvi teniser posle 47 godina koji je u istom trenutku bio šampion na sva četiri Gren slema“, naglasio je Mekinro.

Đoković će ove nedelje igrati u Istbornu, a sa njim neće biti trener Andre Agasi, za kojeg se još ne zna da li će biti uz srpskog tenisera na Vimbldonu. Proslavljeni američki teniser, koji je trenirao Miloša Raonića prošle godine, smatra da takav aranžman nije dobar za Novaka.

Ne vidim kako bi to moglo da potraje ako je Andre uz njega samo u pojedinim trenucima. Ali, ako bi bio uz njega recimo mesec dana, to bi bila potpuno drugačija situacija. Da odlučim da ponovo radim sa Milošem i pojavim se dva dana pre Vimbldona, u tom trenutku bih teško mogao da imam bilo kakav uticaj. Potrebno vam je bar ono što sam ja imao prošle godine – da osetite njegovu rutinu, da vidite šta ga pokreće i šta vi možete da doprinesete. Ne dovodim u pitanje to da bi Andre mogao da doprinese Novaku, voleo bih da uspeju, pošto bi to bilo lepo videti, a bilo bi i dobro za sport. Na papiru sve izgleda sjajno, on je oživeo svoju karijeru i postoje razlozi zašto to ima smisla. Ali, teško je pomisliti da bi moglo da ima smisla tako brzo. Ako odete posle prve nedelje, pa se vratite na nekoliko dana… Sa bilo kojom osobom, potrebno je vreme“, istakao je Mekinro.

Turnir u Istbornu počinje u ponedeljak, a Vimbldon narednog ponedeljka. Oba turnira moći ćete da pratite na kanalima Sport kluba.