Đoković: Nije kraj, možda preskočim "polugodište"

ATP 12. jul. 201719:32 > 19:50
Podeli:
Getty Images Sport, Julian Finney

Prvi put nakon više od osam godina, Novak Đoković predao je meč na Gren slem turniru. Povreda lakta bila je jača od Novaka.

  Svi su mislili da se radi o povredi ramena koja je Novaka mučila i dan ranije, ali problem je lakat.

„Nije rame, lakat me muči već godinu i po dana“, objasnio je Novak.

„Žao mi je što sam morao da završim Vimbldon na ovaj način. Probao sam da uradim sve što je do mene da se spremim – sa podnošljivim bolom sam igrao 30 minuta, ali na servisu i forhendu me je bolelo, lekovi nisu pomogli i nije bilo svrhe više da ostanem na terenu“, dodao je Srbin.

Pokušao je Novak sa svojim timom da se pripremi za duel sa Berdihom tokom kratke pauze ali i pred sam meč.

„Proveo sam dva i po sata na stolu između zagrevanja i meča kako bih bio spreman, ali takva je priroda individualnog sporta, nema ko da te zameni“, dodao je Novak.

„Razgovaraću sa specijalistima i pokušaću da nađem dugoročno rešenje, kratkoročno je odmor verovatno naredni korak. Intenzitet bola samo se povećavao kako je turnir odmicao, ali osećao sam ga od početka turnira. Radio sam sa fizioterapeutima sve što sam mogao, ali nisam uspeo, nije ni pomoglo baš što nisam imao dan pauze“, kaže Đoković.

Opcija da ne izađe na teren nije, kaže, postojala.

„Nisam razmatrao da predam pre meča, uvek volim da izađem na teren i da se nadam. Osećao sam da igram najbolje u poslednjih deset meseci, od Istborna nisam izgubio set i jeste razočaravajuće, ali takve stvari dešavaju se u životu.“, zaključio je Novak.

„Otkad imam ovu povredu, ovo je najgori bol koji sam osetio. Razmatrao sam pauzu. Specijalisti nisu bili baš jasni u pregledu opcija – operacija ili slično. Što više igram, to je gore, pauza je nešto što ću morati da razmotrim“, dodao je Đoković.

„Tokom cele karijere želeo sam da izbegnem operaciju. Trudio sam se da ne preskačem turnire, ne znam da li sam ikada propustio Gren slem turnir. Uvek želim da uradim sve što je u mojoj moći. Konsultovao sam se sa više specijalista ortopeda, poslušao bih savet da mi je ikada iko konkretno rekao da moram da ostavim reket, ali to mi niko nikada nije rekao. Trudim se da igram koliko mogu. Što duže igram i što više serviram to je bol veći. Do sada je problem bio samo servis. Danas je problem bio i u forhendu. Sa polovičnim servisom sam možda mogao i da igram, ali sa polovičnim forhendom zaista ne bi imalo smisla da sam igrao“, rekao je Đoković.

„Moram da budem zahvalan, imao sam jako malo povreda, nikada nisam imao operaciju verovatno zahvaljujući mom proistupu treninzima i radu i sholističkom pristupu svemu koji mi je ‘usadila’ Jelana Genčić koja me je uvek posdećala da se zagrevam i da se istežem. Ja sam jedini koji nije imao neku veliku pauzu ili operaciju, Nikada nisam imao takve pauze kao Federer ili Nadal. Sada dolazi neka vrsta kamate, ovo su poslednji jači signali tela da moram nešto drugačije da uradim. Videćemo kako to mogu da rešim“, dodao je Novak.

„To je jedino što mi je na pameti. Nemam pomisao da je kraj iza ugla. Tokom cele karijere nisam imao ovakve probleme, uvek sam sledio neki ‘raspored časova’ ali možda ću sada da izostanem ovo polugodište“, našalio se Novak na kraj.