Pred polufinale RG Novak mi je rekao: Pepe, divno je…

ATP 4. dec 201716:28 > 16:28
Podeli:
Julian Finney, Getty Images

Pepe Imas, Španac koji povremeno sarađuje sa Novakom Đokovićem, kaže da su njegovi metodi pomogli srpskom teniseru da ostvari jedan od najvećih ciljeva u karijeri – osvajanje Rolan Garosa.

“Sve se desilo pre pet godina – njegov brat patio je od depresije i nije uspevao da pronađe rešenja. Posle dva meseca Marko je počinjao da se menja i normalno je da se Novak zapitao: ‘Šta se to dešava ovde?‘ Veoma je radoznao i želeo je da zna o čemu je stvar. Nastavio je da igra i da se takmiči, ali umesto da to vidi kao agresivno takmičenje, video je sve na harmoničan način“, rekao je Imas u intervjuu za El Pais i dodao je:

“Njegov karakter počeo je da se usklađuje u skladu sa time, igra je počela da mu evoluira. Sve to je mnogo doprinelo. Osvojio je Rolan Garos, jedini Slem koji mu je nedostajao, sa tim mirom o kojem sam mu ja govorio. Sećam se da sam pred polufinale bio sa njim celu noć i posle skoro četiri sata ‘rada‘ kazao mi je: ‘Pepe, ovo je divno, tako sam blizu svog cilja, ali miran sam, nema nervoze i straha, to je impresivno“.

Imas naglašava da ljubav nije pobeđivala mečeve za Novaka, ali da mu jeste pomogla da se dobro oseća u sopstvenoj koži.

“Posle te titule u Parizu telo mu je reklo da je dosta. To je kao da se popneš na Everest, izmoren si i, umesto da zabiješ zastavu, neko dođe i kaže ti: ‘Zašto se ne bi popeo još osam hiljada metara?‘ Telo nije bilo spremno za naredne izazove kao što je osvajanje četiri Slema u istoj godini, ali on to nije poštovao“, kaže Španac i dodaje:

Julian Finney, Getty Images

“Za mene, put ljubavi čini da se osećam dobro. Ako te neko napadne nožem, uzvrati mu milovanjem. Mogu da me zovu glupim, ali meni je draže da živim tako i iskreno me ne boli ako neko ne poštuje moj način razmišljanja“.

Na konstataciju da mnogi krive njega za Novakove neuspehe, Imas kaže:

“Ne želim da se branim, ali Novak nije moj život. Jadan bih ja bio da je to slučaj. Radim sa njim pet godina, ali pojaviće se novi momak, neki Hesus ili Karlos, i sa njim ću deliti sve ovo. Moj život zavisi od ličnog rasta… Kažem da radim s Novakom već pet godina, ali ljudi kao da ne slušaju – pogledajte koje je sve uspehe ostvario za tih pet godina. I da li je onda logično da sam ja kriv? Ne verujem, ali ponavljam, neću da se pravdam jer ljubav ne treba pravdati“.

Imas kaže da je Novak video kako je njegovom bratu bilo bolje, kao i da je on od tada radio na sebi iako je prvobitno takođe bio zadovoljan sobom.

“Veoma je human – bio je i ranije, ali u poslednjih nekoliko godina još je produbio tu osobinu. Stvari koje on radi su zaista značajne i ogromne, a najbolje od svega jeste što ih radi tako da niko ne zna za njih. Spektakularna je osoba, veoma osećajna. Mislim da svako ko je blizak Novaku, ko ga voli i ko želi da on bude srećan, može da kaže je on sada odlično. Van terena ima mir u životu, a na terenu je njegovom telu bio potreban odmor, deset godina nije imao pravi odmor i nijednu povredu zbog koje je duže odsustvovao. I tako iscrpljen, posle Rolan Garosa, želeo je da nastavi dalje zbog svog balkanskog mentaliteta, išao je dalje nego što bi išao bilo ko drugi, ali u jednom trenutku je stvarno bilo dosta. I ako imaš najbolji Mercedes i ne vodiš računa o motoru, on će eksplodirati“.

Julian Finney, Getty Images

Imas kaže da nikada nije imao nesuglasice ni sa kim iz Novakovog tima, kao i da je Novak prekinuo saradnju sa Vajdom, Amanovićem i Fil-Gričom jer mu je bila potrebna promena.

“On poštuje mišljenja drugih, kaže: ‘Ko sam ja da sudim o tome šta drugi govore, oni imaju sva prava na to‘. Zna da neke stvari koje se pišu nisu istinite, ali odabrao je da ne bude besan, slobodniji je i ne dotiče ga šta drugi misle“, ističe Imas i dodaje:

“I dalje sarađujemo na isti način kao i pre, ništa se nije promenilo. Odem na poneki turnir kada se uklopimo, kada je njemu to potrebno i kada ja osetim da će biti pozitivno. Sada će on doći ovde u Marbelju i ostaće neko vreme. Postao je otac ponovo i to je divno, pogledajte kako je organizovao vreme, sada može sve vreme da bude sa svojom ćerkicom. Univerzum je udesio stvari na fantastičan način“.