Troicki: Novak je u pravu, treba da dobijamo više novca

ATP 15. jan 20189:00 > 9:01
Podeli:
Scott Barbour/Getty Images

Srpski teniser Viktor Troicki podržao je svog zemljaka Novaka Đokovića, koji je na sastanku igrača inicirao osnivanje sindikata tenisera i najavio borbu za veći nagradni fond na Gren slem turnirima.

“Ono što se desi između nas, trebalo bi da ostane između nas. Nisam bio na sastanku jer sam bio u Sidneju, ali pričao sam sa Novakom. Govori se o toj uniji, ali ništa konkretno za sada, Ako se pogleda procenat prihoda turnira, smešno je i govoriti. Podižu se nagradni fondovi, ali podižu se i prihodi. Pišu bajke po medijima, a onda ispadne da smo mi gladni novca“, rekao je Viktor i dodao:

“Govori se o kamionima i avionima, ali nije to baš tako. U prvih 10-20 teniseri žive fantastično, u Top 50 žive veoma lepo, ali već od 200-300. mesta na svetu je ‘kanal’ jer je tenis skup sport u kojem pojedinac plaća sve. Novak se bori da bude ravnopravnije, da i oni oko 500. mesta mogu da plate trenere i da imaju bolju šansu da napreduju. Za sebe se sigurno ne bori, njemu to najmanje treba“.

Viktor se zalaže za ideju stvaranja sindikata igrača, kaže da još nema ništa konkretno tim povodom i dodaje:

“Činjenica je da treba da budemo ujedinjeni, samo tako imamo moć da uradimo nešto. Tenis jeste dobro plaćen, ali pogledajte druge sportove i sve će vam biti jasno. Žao mi je sportova kao što su gimnastika i veslanje – oni se ‘ubijaju’ od treninga, možda su i bolje atlete nego većina, ali tenis je ipak mnogo popularniji sport i kao sport zarađuje više, a igrači ne zarađuju procentualno dovoljan deo kolača“.

Troicki je od turnira tokom karijere zaradio osam miliona dolara, a u Melburnu se plasirao u drugo kolo.