Đoković digao glas: Kao životinje smo u kavezu…

ATP 19. jan 20189:00
Scott Barbour/Getty Images

Velika vrućina zagorčala je život teniserima i teniserkama na Australijan openu, a Novak Đoković istakao je u razgovoru sa srpskim novinarima da ima problem sa time što igrače malo ko pita za mišljenje.

U iscrpljujućem meču Novak je savladao Gaela Monfisa u četiri seta, u duelu u kojem je Francuz doživeo “blaži toplotni udar“, a temperatura na terenu u jednom mometu dostigla je neverovatnih 69 stepeni.

“To su bili trenuci za koje čovek ne može u potpunosti da se spremi. Za sve postoji granica prihvatljivosti, treba uzeti u obzir zdravlje igrača, ali očigledno je to sekundarno u današnjem svetu, u sportskoj industriji čiji smo deo. Primarno je da se karte prodaju, da se zaradi novac, da se televizijskim zahtevima udovolji, a tek na četvrtom-petom mestu nalazi se ono šta igrač misli o svemu. Na neki način smo posmatrani kao životinje u kavezu“, počeo je svoje izlaganje osvajač 12 Gren slem titula i nastavio:

“Ne želim da zvučim nezahvalno, naprotiv, izuzetno sam zahvalan na lepom životu koji mi je tenis pružio, finansijski jako dobro stojimo i privilegovan sam što se bavim sportom koji volim, ali opet, imam pravo i smatram da je ispravno da kažem svoj stav u javnosti. Ovakvi dani nešto su o čemu treba da se razgovara i da istaknemo neke stvari za koje ne smatramo da su korektne“.

Đoković kaže da je poseban problem što Gren slem turniri imaju diskreciono pravo da odlučuju o svemu, bez ikakve obaveze da se konsultuju sa igračima.

“Na turnirima koji su pod patronatom ATP-ja drugačija su pravila nego na Gren slem turnirima, a oni imaju pravo da donesu bilo kakvu odluku bez ikakve konsultacije sa bilo kojim od igrača. Npr, ja sam bio informisan putem medija kao i svi ostali da planiraju možda da ozvaniče sat od 25 sekundi između poena u glavnom žrebu. Malo je nedostajalo da i to proguraju, a da li je neko pitao igrače? Nije. Oni imaju potpunu slobodu, sa čime ja imam problem. Iskreno govorim, ne mislim da je to korektno“, rekao je Novak i dodao:

„Ako već igrači stvaraju vrednost, njihov glas treba i da vredi više. Na kraju krajeva, oni su ti koji prave šou, bez nas ne mogu da zarade novac koji im je primaran. O pravilima za vremenske uslove koje su oni postavili treba da se diskutuje, ali vraćamo se na početak i na priču da igrači nemaju dovoljno uticaja i snage da se njihov glas čuje“.

Clive Brunskill, Getty Images

Mnogi su se pitali zašto u duelu Đokovića i Monfisa nije stavljen krov, ali Novak kaže da to nije rešenje problema jer ne važi za sve.

“To jeste tačno ako se posmatra samo naš meč pojedinačno, ali moramo da uzmemo u obzir sve ostale terene i sve ostale igrače koji prolaze kroz isto. Da li je onda fer prema njima zatvoriti nama krov? To su sve pitanja koja moraju da se postave, nije sve tako jednostavno, mada se jeste dešavalo u prošlosti da se na zahtev igrača zatvori krov – sećam se, 2009. kada sam ja predao Rodiku, posle su igrale Serena i Kuznjecova i krov je zatvoren posle set i po. Jesu najbolji igrači zaslužili drugačiji tretman svojim rezultatima, ali mislim da u ovim situacijama važi to da ili svi izlaze na teren ili niko ne izlazi“.

Za kraj, Đoković je ponudio smer u kojem bi se u sličnim situacijama moglo razmišljati.

“Po mom mišljenju, ne treba izlaziti – traje dve nedelje turnir, nije problem, odigraćemo sutra, a može i da se krene kasnije, svuda su reflektori, pa neka se završi u jedan-dva ujutru, nema problema. Može da se sačeka tri-četiri sata, dešavalo se to u prošlosti“, zaključio je Novak.