Novak: Grupni zagrljaj i molitva jačaju našu vezu

ATP 21. jan. 201818:00 > 3:04
Podeli:
sport klub

U novu sezonu Novak Đoković ušao je sa potpuno promenjenim timom, pogotovo kada se uzme u obzir da zbog pauze od šest meseci srpski teniser nije imao šansu ni da radi s onima koji su bili tu nešto pre ostalih.

sport klub

Andre Agasi prvi put je u Novakovoj loži bio na Rolan Garosu, fizioterapeut Uli bio je tu povremeno i sada stalni član tima, a novi kondicioni trener za sada je Marko Paniki. Konačno, poslednji delić slagalice jeste dodavanje Radeka Štepaneka kao trenera koji će uvek biti uz Novaka.

“Hemija u ekipi“, tako često spominjan pojam u kolektivnim sportovima, Novak i njegov tim pokušavaju da primene i na individualni sport. Jedan od načina da se tako nešto uradi jeste i grupni zagrljaj na kraju treninga, uz nešto što nam se činilo kao molitva. Pitali smo Đokovića da nam pojasni tu rutinu.

“Jeste, molitva je u pitanju. Jednostavna molitva koja ide ka Bogu, zahvalnost višoj sili za to što nam je omogućila da budemo ovde, za činjenicu da smo zdravi, što smo zajedno i što smo u mogućnosti da se bavimo onim što nam izaziva lepe emocije, sreću i radost“, kaže srpski teniser.

Ne jednom je Novak govorio o tome koliko “zavidi“ timskim sportovima duhu zajedništva, između ostalog mu i Dejvis kup toliko znači – uostalom, u i vrh se lansirao posle “salatare“ 2010. godine.

“Taj trenutak kada se svi zagrlimo, koliko god kratko ili dugo trajao, daje mi veću povezanost sa ljudima iz mog tima, što je jako bitno. Iako sam individualni sportista, ovo je ipak na neki način i timski sport – veza i hemija koju imamo, kao i uzajamno poštovanje, to su važne stvari. Ja to (molitvu) praktikujem sâm već dugi niz godina, a to sam radio i sa prošlim timom – možda ne baš posle svakog treninga, ali sada se trudim da nam to postane rutina jer je to jedna zdrava rutina“, dodao je Đoković.

Novak ističe da ne razmišlja mnogo o tome što je dva od prva tri meča igrao na Margaret Kortu, što mu se u Australiji nije dogodilo deset godina.

„Pokušavam da stvari uvek gledam sa vedrije strane. Mogu na tu situaciju da gledam negativno i da kažem: ‘Šta oni imaju protiv mene, zašto neko drugi ima prioritet’ i sve u tom stilu, a mogu i jednostavno da prihvatim stvari kakve jesu i da izvučem najbolje iz tih okolnosti. Nemam nikakve zamerke, niti želim da se usredsređujem na to i da tako trošim energiju, na rasprave, nagađanja, osude itd“, kaže Đoković i dodaje:

“Nema razloga za tako nešto – vratio sam se posle šest meseci, igrao na Lejveru, Margaret Kortu ili na terenu 26, svejedno mi je. Samo želim da igram, da osetim takmičarski duh koji nisam osetio šest meseci. Pretpostavljam da ću od sada igrati na Rod Lejveru – mi imamo neke svoje zahteve, oni ih nekada ispune, a nekada ne, i to je sasvim u redu, nisam jedini“.

A na pitanje da li mu takve stvari daju dodatni motiv, Novak odgovara:

“Iako sam prezadovoljan svojom dosadašnjom karijerom, moram uvek da nađem novi motiv kako bih nastavio da stvaram i da nižem dobre rezultate. Za tako nešto svakoga dana moram da dajem visok procenat sebe na terenu, bio to trening ili meč“.

Novak, koji je šest puta osvajao titulu u Melburnu, u osmini finala sastaće se sa Hjeonom Čungom iz Južne Koreje, kojeg je pre dve godine na istom mestu savladao sa 3-0 u setovima. Meč se igra u ponedeljak od 9.00 po srednjoevropskom vremenu.