Edberg: Novak je tad bio malo bolji od RF, plus sreća

ATP 14. jun 201814:49 > 14:51
Podeli:
Al Bello, Getty Images Sport

Stefan Edberg, nekadašnji trener Rodžera Federera, kaže da je Švajcarac jedinstven u mnogim aspektima i da ne zna kada će se povući.

„Zaslužio je da osvoji Gren slem trofej i 2014. i 2015. godinem ali je Novak Đoković bio malo bolji. Kako postaješ stariji, postaje sve teže, ali Rodžer je očigledno bezvremen i neverovatno je što je uradio u poslednje dve godine. Pre toga malo nije imao sreće na Slemovima, a na Australijan open 2017. sreća ga je poslužila – lopte koje su ranije izlazile sada su sletale na liniju, samopouzdanje mu se povećalo, pa je osvojio i Vimbldon i još jedan Australijan open. Mislim da niko nije verovao da može to da uradi u tim godinama“, kaže Edberg, osvajač šest Gren slem titula koji je Federera trenirao u periodu 2014-2015, i dodaje:

„Takođe, možda je i smanjio očekivanja, tako da se opustio. Rodžer je jedinstven u brojnim aspektima – na terenu, ali i u načinu na koji tretira medije i navijače“.

Godine 1996. Edberg je imao oproštajnu turneju jer je najavio povlačenje unapred.

„Ne bih to preporučio nikome jer je stvorilo dodatni pritisak, ali ne žalim jer je bila sjajna godina, svugde su me lepo dočekali. Kada je reč o Federeru, ne mogu da pretpostavim kada će se povući“, zaključio je Šveđanin.

Đoković je Federera savladao u tri finala u 2014. i 2015, dvaput na Vimbldonu i jednom na US openu.