Sumnjiva predaja Istomina na tri meč lopte za Berankisa

ATP 16. okt. 201813:08 > 13:26
Podeli:
Alex Grimm/Getty Images

U prvom kolu ATP turnira u Moskvi Denis Istomin je predao meč laki luzeru Ričardasu Berankisu. Sve bi bilo u redu da se Uzbekistanac nije povukao u momentu kada je Litvanac imao tri meč lopte u drugom setu.

Denis Istomin je i u prvom i u drugom setu izgubio servis u petom gemu, a taman kada je trebalo da i drugi set izgubi od Ričardasa Berankisa 6:4, Istomin je rešio da se povuče. 

U tenisu je često džentlmenski potez da se meč, a posebno kada je on maltene gotov, odigra do kraja osim ako povreda nije toliko ozbiljna. U krajnjem slučaju teniser može samo da stoji i da dozvoli as kako bi se meč završio. Denis Istomin nije to uradio, a kako je sam išetao sa terena bez pomoći nosila ostaje utisak da je mogao da dozvoli Berankisu da ga dobije na fer način. 

Možda veći problem od toga što je Istomin izdao principe sportiste je što sada pada sumnja na nameštanje. Naime u kladionicama se pobeda Berankisa sada računa kvotom 1, pa tako maltene ispada da kladioničar nije ni stavio ovaj par na tiket. Berankis je u ovom duelu bio autsajder i klađenje na njega je bilo prilično unosno.