"Novakov povratak jedan od najvećih u sportu"

ATP 5. nov. 20189:25
Podeli:
Justin Setterfield/Getty Images

Novak Đoković vratio se na vrh ATP liste četvrti put u karijeri. Posle skoro dve godine otkako je Srbin završio 223. sedmicu vladanja, Srbin se vratio na prvo mesto.

Đoković je prvi igrač koji je bio izvan Top 20 koji je dospeo na prvu poziciju u istoj sezoni još od Marata Safina 2000. godine. Rus je tada bio 38. u februaru, da bi 20. novembra postao prvi. Đoković je u maju ove godine bio 22, što mu je bio najniži rang od 2006.

„Ono što je Novak uradio ove sezone je jedno od najvećih dostignuća u sportu. Fenomenalan je povratak, nešto što je bilo teško zamislivo pre samo šest meseci. Zaslužio je da bude prvi i ponisan sam na njegovu sezonu“, kazao je Kris Kermod, izvršni direktor i predsednik ATP.

Đoković je operisao lakat posle Australijan Opena, pošto je propustio završnicu prošle sezone. Posle ujedinjenja sa Marijanom Vajdom u Monte Karlu, osvojio je Vimbldon, Sinsinati, US Open i Šangaj. U nedelju je poražen u finalu Mastersa u Parizu.

Srbin će se za prvo mesto na završnoj listi boriti sa Rafaelom Nadalom. Odlučujući će biti rezultati na Završnom mastersu u Londonu, koji je na programu od 11. do 18. novembru.