"Umalo sam ostavio tenis, a onda sam se okrenuo sebi"

ATP 18. feb 201921:44 > 21:53
Podeli:
Matthew Lewis/Getty Images for Laureus

Srpski teniser Novak Đoković dobitnik je prestižne nagrade Laureus za najboljeg sportistu planete, a po dobijanju nagrade održao je dirljiv govor u kojem se dotakao svog puta i velike krize koju je prevazišao kako bi se vratio na svetski vrh.

Đoković je slavio u konkurenciji Kilijana Mbapea, Luke Modrića, košarkaša Lebrona Džejmsa, vozača Formule 1 Luisa Hamiltona i atletičara Elijuda Kipčogea.

Nisam znao šta da očekujem večeras kada sam dolazio na ovu manifestaciju. Moja filozofija u životu je – ne očekuj ništa, pa ćeš dobiti sve. Mnogi sportisti koji su govorili na ovoj sceni pre mene, ali oni koji su bili u publici zagrejali su mi srce divnim sportskim pričama. Dokazali ste meni, ali i svima ostalima da borilački duh i upornost moraju biti vrednosti koje treba da gajimo i na kojima moramo da insistiramo. Sport šalje univerzalnu poruku koju je ustanovio i Nelson Mandela kao osnivač ove divne organizacije. On je bio u pravu kada je rekao da sport ima sposobnost da promeni svet“, započeo je sjajni teniser.

Želeo bih malo da govorim o svom putovanju ove godine, ali pre svega da se zahvalim svojoj supruzi na svemu što čini za mene. Danas smo imali retku priliku da budemo u javnosti u malo drugačijem svetlu, a ti si to obavila fantastično – daleko bolje nego ja. Tvoja podrška je neverovatno značajna, a naročito je to bila u trenucima kada sam čak i razmišljao da napustim tenis. Tačno je, razmatrao sam i da ostavim tenis i posvetim sve svemu ostalom. Nisam imao ravnotežu u životu u tom trenutku i mislio sam da sam izneverio sebe kada sam imao operaciju. Trebalo mi je nekoliko meseci da pronađem svoj put“, nastavio je Đoković.

Ova nagrada ne simbolizuje samo moje putovanje tokom ovih 12 meseci, već je to bio trogodišnji put – od Rolan Garosa 2016. godine kada sam ostvario najveći cilj za jednog tenisera – imati titule sa sva četiri Gren slema u isto vreme. Osetio sam ogromno olakšanje, a ne ispunjenje. Docnije sam razmišljao zašto je to bio slučaj i mislim da je to bilo zato što nisam proživeo put toliko koliko sam želeo samo postignuće. Tek kada sam ga ostvario, shvatio sam da je put jednako bitan. Tada sam počeo i da shvatam filozofiju u kojoj je bitan trenutak u sadašnjosti i naučio sam mnoge lekcije o životu, ali i o sebi samom u poslednje tri godine. Morao sam da imam mnogo ‚unutrašnje izgradnje‘ kako ja volim da kažem Bio sam veoma nestrpljiv da se vratim posle operacije i na ivici da ostavim reket za sva vremena. Sada sam ovde pred vama i sve deluje kao bajka. Naučio sam jedno – u trenucima krize treba da gledate ka unutra jer tu leži moć. To sam mnogo puta čuo, ali tek sada znam šta to zapravo znači. Hvala svima na ovoj divnoj večeri“, zaključio je u velikom stilu osvajač 15 Gren slem trofeja.