Ko je tinejdžer Feliks, protivnik Đerea u finalu Rija?

ATP 24. feb. 20199:58 > 9:59
Podeli:
Buda Mendes/Getty Images

Feliks Ože-Alijasim, protivnik Lasla Đerea u finalu turnira u Rio de Žaneiru, tinejdžer je kojeg mnogi smatraju budućim Top 10 igračem, ako ne i više.

U avgustu ove godine Kanađanin će napuniti 19 godina, do sada je igrao samo jedno ATP četvrtfinale (u Čengduu prošle godine), asada je došao do finala trijumfima nad Fonjinijem, Garinom, Munarom i Pablom Kuevasom.

Povezano

“Neverovatno, nestvarno. Uvek verujem u sebe, ali iskreno, mislio sam da su mi sada šanse male jer je Pablo sjajan igrač, već je osvojio titulu ovde i iskusan je. Ipak, od starta sam se osećao dobro i znao sam da imam šansu. Veoma sam srećan“, izjavio je Ože-Alijasim posle pobede u tri seta nad Kuevasom.

Kanađanin je postao najmlađi finalista na turnirima iz Serije 500 otkad je taj nivo turnira ustanovljen 2009. fodine. Najmlađi šampion na turnirima iz Serije 500 jeste Aleksander Zverev, koji je manje od dva meseca pre 19. rođendana slavio u Haleu, a jedan od novinara spomenuo je da je i Rafael Nadal sa 18 godina osvojio svoju prvu titulu.

“To pokazuje da sam na pravom putu, ali ne želim mnogo da se poredim sa drugima. Nadal je Nadal, neverovatan igrač i neverovatna osoba, a moja priča je drugačija, nismo ni ista generacija… Samo želim da uživam u ovom trenutku i da probam da osvojim trofej“.

Ože-Alijasim do sada je u karijeri osvojio četiri čelendžera, a sa 14 godina postao je najmlađi u istoriji koji je dobio meč u glavnom žrebu nekog čelendžera.

Do ove sedmice bio je na 104. mestu, plasmanom u finale obezbedio je 59. poziciju, a eventualnim trijumfom stigao bi i do Top 50.

“Već godinama se nosim sa pritiskom, moram da se izborim sa time i da se koncentrišem samo na sledeći dan. Danas je za mene finale najvažnije, ali želim da imam uspešnu karijeru, uspešnu svaku godinu, neću da me pamte samo po finalu ili tituli kada sam imao 18 godina“.

Njegov otac je iz Toga, majka iz Kvebeka, tenisom je počeo da se bavi sa pet godina, a 2016. godine osvojio je juniorski US open. Igra vrlo agresivno, omiljeni udarac mu je forhend, a uzor mu je Rodžer Federer – intersantno, rođen je istog datuma kada i Švajcarac, 8. avgusta.

Finale Đere – Ože-Alijasim na programu je od 21 čas, uz direktni prenos na Sport klubu.