Novak o Savetu: Nisam političar, sportista sam

ATP 30. jun 20199:53 > 9:53
Podeli:
Matthias Hangst, Getty Images

Najbolji teniser sveta Novak Đoković priznao je da je i sam razmišljao o mogućnosti da napusti ATP Savet igrača, čiji je predsednik.

Savet je u petak održao višečasovni sastanak u Londonu, pred početak Vimbldona. U subotu je obelodanjeno da su Holanđanin Robin Hase, Britanac Džejmi Mari i Ukrajinac Sergej Stahovski rešili da napuste svoje pozicije. Isto je učinio i Dani Valverdu, kao predstavnik trenera. 

To je bila i glavna tema na konferenciji Novaka Đokovića.

„Imate mnogo obaveza i na terenu i van terena. Nekoliko igrača napustilo je Savet, očekuje se da to učine i drugi. Robin Hase je jedan od njih“, konstatovao je novinar.

Povezano

„Očekuje se da to učine i drugi. Izgleda imate inforamcije koje ja nemam“, brzo je vratio Novak.

„On misli da posao ne radite onako kako to treba i kaže da vi i Savet niste previše brinuli o temama koje je on predlagao“, nastavio je novinar.

„O kome sada pričamo“, upitao je Đoković.

„O Robinu“, pojasnio je predstavnik sedme sile.

„Da li je mene imenovao“, ponovo je uskočio Novak.

„Ne lično, već Savet kao celinu“.

Zašto onda u mene upirete prstom“, nije odustajao Srbin.

„Vi kao množina“, pojasnio je novinar.

„To je velika razlika“, prihvatio je Đoković, pa dao objašnjenje:

„Razumem zašto su Robin, Džejmi i Deni doneli te odluke, pogotovo posle niza sastanaka koje smo imali. Poslednji smo imali u petak. Počeo je oko pet posle podne, završio se posle ponoći. Za sve nas koji učestvujemo na ovom turniru, sastanci od sedam sati su zamorni. Ali postoji šira slika. Sistem i struktura nas sabotiraju. Govorio sam o tome i ranije. Ovde smo svi kao volonteri, kao momci koji pokušavaju da urade nešto, pomognu da se čuje i glas igrača. Deo sam Saveta skoro šest ili sedam godina. Kao predsednik, mogu da kažem da je poslednji saziv bio najaktivniji, možda najviše posvećen. Želili su svi da naprave razliku. Ali struktura je takva da nam ne dozvoljava da nešto promenimo.“

Matthias Hangst, Getty Images Sport

Kao jedan od problema najbolji teniser sveta je istakao i to što su informacije sa sastanaka Saveta često dospevale u javnost.

„Jedan od okidača bio je i taj što su informacije curile. Prečesto u poslednjih devet ili deset meseci. Sve se iznosilo u javnost tokom ili odmah posle sastanka. Nisam političar, sportista sam. Svi se trudimo da o svemu naučimo što više, da nađemo načina da doprinesemo razvoju ovog sporta. Ipak, mi nemamo pravo glasa. Da, oni slede ono što većina u Savetu traži, ali ponekad, kada je zastoj ili kada je Savet podeljen, oni preuzimaju liderstvo. Tada glasaju za ono što misle da je adekvatno. Tako da postiji veći problem.“

Na pitanje zašto ga to toliko pogađa, Novak je odgovorio:

„To je razlog za brigu jer krši pravilo poverljivosti unutar grupe. Ako neko odaje informacije i upire prstom u jedno ili drugo lice zbog glasanja na ovaj ili onaj način, pitam se, koja je poenta biti tu i pokušavati da se bude deo sistema? Da li bi trebalo da postavimo kamere i javno sve prenosimo o čemu razgovaramo? To tako ne funkcioniše. Nemam šta da krijem, ali je to problem jer mnogo toga treba da ostane poverljivo, ne treba da napušta sobu, naročito ne tokom sastanka. Očigledno je da neko daje informacije iznutra. Ne znam ko. Pretpostavljam da nikad nećemo ni saznati. To je razočaranje za mnoge igrače jer se ne osećaju slobodno. To je bio okidač da Robin odluči da se povuče, kao i mnogi drugi“.

Na kraju su novinari pitali srpskog tenisera je li i on ikada razmišljao da napusti Savet.

„Razmišljao sam o svemu. Čak i o tome da se povučem. Siguran sam da bi moj tim to voelo. Ipak, nešto u meni mi govori da bi trebalo da ostanem. Osećam da smo u tranzicionoj fazi i da je dobro da neko iz vrha bude tu“, odbacio je svaku sumnju Novak.