Soderling: Pobedim – dobro sam, izgubim – s..ban sam

ATP 14. apr 202013:27 > 13:27
Getty Images/Clive Mason

Nekadašnji četvrti teniser sveta Robin Soderling kaže da mu nije bilo lako da se pomiri sa činjenicom da više ne može da igra.

“Triput sam pokušavao da se vratim na teren posle mononukleoze i nisam uspeo, što je ostavilo veliki trag na moju psihu. Prihvatio sam da se možda nikada neću vratiti i kada sam doneo odlulku da konačno stanem, bilo je teško, ali sam osetio i olakšanje jer više nisam morao da se borim da se bratim i da živim u neizvesnosti. Tada sam morao da vidim šta ću dalje sa svojim životom“, počeo je Soderling i nastavio:

“Bilo je čudno, prvih šest meseci posle toga uopšte me nije bilo briga za tenis, bila je to lepa pauza. Kada si bolestan, shvatiš da je zdravlje najvažnije. Bilo je to ludo jer sam tokom karijere mario jedino za tenis, a sada mi je samo bilo važno da mi bude bolje. Posle nekog vremena gledao sam tenis na TV, video igrače koji su mi bili rivali i želeo sam da sam na terenu, bilo je mentalno teško“.

Šveđanin kaže da se godinu dana posle definitivnog kraja karijere nije bavio fizičkom aktivnošću kako ne bi pogoršao stanje.

“Bilo mi je potrebno pet godina da se vratim u stanje u kojem mogu da treniram kako hoću. Tada sam osetio da je prekasno za povratak, nisam imao ni energije. Nije lako biti vrhunski sportista. Bilo je trenutaka u karijeri u kojima sam preozbiljno sve shvatao, voleo bih da nisam, živeo sam u balonu u kojem je sve bilo tenis. Kako je vreme prolazilo i ja postajao bolji, oduzimao sam sebi sve više stvari u kojima sam uživao, mislio sam da je to potrebno ako želim da budem najbolji. Vredelo bi ako bih pobeđivao, ali bih se osećao sj..no ako bih gubio. Sada vidim da je to bio samo sport, a ja nisam imao dugmu za paljenje i za gašenje“, zaključio je Soderling.

Šveđanin je u karijeri osvojio 10 ATP titula, jedan je od dvojice tenisera koji su pobedili Nadala na Rolan Garosu, turniru na kojem je dvaput igrao finale – 2009. i 2010. godine. Poslednji meč u karijeri odigrao je 2011. godine.