"AO možda tek u martu, u planu balkanski mini turniri"

ATP 7. maj 202021:17 > 21:20
sportklub

Goran Ivanišević, pobednik Vimbldona 2001. i trener prvog igrača sveta Novaka Đokovića ne očekuje da se tenis uskoro vrati u normalu.

Nedavno je u Nemačkoj odigran mini turnir, bez prisustva publike skupljača lopti, odnosno samo sa glavnim sudijom,  a Ivanišević je u razgovoru HRT otkrio kada očekuje povratak onog pravog tenisa.

Tenis je specifičan sport i imaš mnogo ljudi iz različitih krajeva sveta koji moraju da dođu na jedno mesto i igraju. Moja najoptimističnija procena je proleće sledeće godine da ćemo gledati tenis kakav smo gledali do ovoga ludila. Australija, ako imamo najbolji scenario, održaće se bez publike u nekim jako striktnim uslovima i pitanje je ko će moći da putuje, a ko ne. Čuo sam da i razmišljaju o pomeranju Australije za mart sledeće godine, to je isto neka opcija, ali tenis kakav smo pamtili pre Roland Garosa i Vimbldona sledeće godine nema šanse,“ rekao je Ivanišević.

Ono što je uvek na prvom mestu je zdravlje, a Ivanišević je prokomentirao i situaciju oko bojazni da neko može da kine u lopticu te bi se tako virus proširio.

Igram tenis 40 godina i nikada nisam kinuo u lopticu, pa bi to trebalo daznači da ću da oderem nos lopticom. Dobro, gospodin ne zna da igra tenis i ne treba mu to zameriti. U tenisu si 15 metara udaljen jedan od drugoga i to je možda najsigurniji sport, a zaraziti se možeš na svakom mestu. Mislim da niko neće kinuti u tenisku lopticu.“

Clive Brunskill/Getty Images

Oko 6 miliona dolara je prikljupljeno za pomoć oko 800 slabije plasiranih tenisera i teniserski. Ivanišević naglašava da se humanitarni turniri neće skoro održavati zbog raznih putovanja, ali da bi moglo da se organizuje ‘balkansko’ druženje, na čelu s Novakom Đokovićem.

Bila je neka ideja da napravimo regionalne mini turnire Srbija, Hrvatska, Slovenija i Bosna. To bi bio ozbiljan tim igrača tako da se radi nešto na tome. Možda bude nešto i ovde, a tamo će biti sigurno, a onda ćemo videti kako će biti sa granicama, sa putovanjima i sa svim tim izolacijama. Ja se nadam da će u junu ili julu nešto da profunkcioniše,“ zaključio je Ivanišević.