Janko: Beograd centar teniskog sveta? Nije nerealno

ATP 9. jun 202018:45 > 18:55
Podeli:

Proslavljeni teniser Janko Tipsarević rekao je da je do ideje o organizaciji Otvorenog prvenstva Istočne Evrope došao posle otkazivanja Mastersa u Indijan Velsu zbog koronavirusa.

Teniska sezona je stopirana baš pred taj turnir u martu, a izvesno je da neće biti nastavljena do kraja avgusta. Turnir koji organizuje Tipsarević na terenima svoje Akademije na Sportskom centru „Olimp“ počinje 15. juna i trajaće šest nedelja.

Povezano

Ideja je došla je ubrzo posle otkazivanja Indijan Velsa zbog situacije sa koronavirusom. Tada nisam ni pretpostavio da će situacija biti takva da ćemo pričati da li će se uopšte igrati US open. Pojavila se ideja da tenis nastavi da živi kao sport“, rekao je Tipsarević za Tanjug, „Kako se Srbija dobro izborila sa koronom u početnim fazama, proširili smo pretragu igrača iz okolnih zemalja i zahvaljući mojim kontaktima u svetu tenisa, 90 odsto igrača iz okolnih zemalja je reklo da želi da se takmiči. Sve je to tada bilo na klimavim nogama, ali kada su turniri počeli da se otkazuju, igrači su samo potvrđivali svoj dolazak“.

Svoje učešće su, između ostalih, potvrdili Dušan Lajović, Viktor Troicki, Miomir Kecmanović, Laslo Đere, Olga Danilović, Borna Ćorić, Marin Ćilić, Damir Džumhur, Litvanac Ričard Berankis, Gruzin Nikolas Basilašvili, Jana Fet, Danka Kovinić, Tamara Zidanšek, Kristina Mladenović i Dajana Jastremska.

Ne znam gde će se ovo završiti, ali i potvrda muških imena, na sve to gledam sa rezervom da igrači ne bi pomislili da koriste njihova imena kako bi nakrcao sponzore, publiku… Svetski put korone ide ka tome da će sve biti dobro, ali mi to ne možemo da znamo. Zato pažljivo i tajno izbacujemo imena igrača koji treba da dodju da igraju. Živimo u svetu gde ne znamo šta će biti. Kada sledeće nedelje krene turnir, imaću više informacija o novim imenima. Moja ideja je samo da se igra tenis. Što bolji igrači, to bolje za nas kao organizatore, Beograd, Srbiju“, naglasio je Tipsarević.

Tokom šest nedelja turnira, planirano je preko 350 mečeva, a da li će publika imati priliku da to vidi, Tipsarević je objasnio:

Naš koncept što se publike tiče je malo drugačiji jer su broj igrača i timova koji dolaze sa njima mnogo veći ne samo do ’Adria Toura’ nego i od ostalih egzibicija. Nijedna druga egzibicija nema ovoliki broj igrača na jednom mestu“, kaže Tipsarević, „Ovde će se igrati minimum 352 meča u periodu od mesec i po dana. Još nismo sigurni za ulaznice jer se ovo ne igra samo jedan vikend. Ovo je kontinuirana fluktuacija ljudi koji ovde treba da budu mesec i po dana. Zbog toga sam oprezan što se tiče pravljenja tribinama ili spektakla iz čisto zdrvstvenih razloga. Definitivni odgovor ćemo imati u toku sledeće nedelje“.

Tipsarevićevom turniru prethodi prva stanica turneje „Adria Tour“ koju organizuje Novak Đoković. Janko kaže da mu nije neobično da se sve to dešava u srpskoj prestonici.

Ako pogledamo istorijat tenisa u proteklih 10 godina, gde je Srbija imala četiri broja jedan – Nenada, Anu, Jelenu, Novaka, a posle toga smo tu i svi mi Viktor, Dušan, Filip i drugi, mislim da ovo nije ništa nerealno, jedno što je bilo nemoguće napraviti ovakve turnir u toku takmičarske sezone“, ističe proslavljeni srpski teniser.