Tipsarević: Našli smo način da tenis živi

ATP 19. jun 202012:25 > 12:25
Podeli:
Maja Todić

Nekadašnji osmi teniser sveta Janko Tipsarević otkrio je kako je došao na ideju da organizuje 'Eastern European championship', a govorio je i šta očekuje od narednih pet nedelja takmičenja.

Maja Todić

Turnir je počeo u ponedeljak na terenima SC Olimp i usoešno je završena prva od ukupno šest nedelja takmičenja.

„EEC je veoma ambiciozan projekat koji treba da traje šest nedelja. Zapitam se kako ćemo sve izvesti jer jedan Gren slem traje 20 dana sa kvalifikacijama“, poručio je Tipsarević na konferenciji za medije u Beogradu.

Povezano

 Kako kaže, ideju za organizaciju turnira dobio je posle otkazivanja Mastersa u Indijan Velsu.

„Naši partneri iz Kine su nas upozorili da je situacija sa koronavirusom ozbiljna, da je samo pitanje kada će doći u Evropu. Želeli smo da nađemo način da tenis nastavi da živi. Nije Srbija pobedila koronu, ali smo se dobro nosili sa time i granice su otvarane, tako da smo mogli da pozovemo i igrače i igračice iz regiona. Uz pretpostavku da će početi i aviokompanije da lete, odmah su se priključili i momci i devojke iz zemalja van Istočne Evrope. Prva nedelja je prošla uspešno. Imali smo mali broj otkazivanja, što je logicno. Nastavljamo sledeće nedelje“, dodao je Janko.

Na pitanje da li je zadovoljan kako sve za sada funkcioniše, Tipsarević je odgovorio:

„U komunikaciji sa ljudima, posebno sa igračima koji treba da se osećaju udobno i sigurno, saznao sam da su prezadovoljni. Svi imaju obezbeđen hotel hotel, oficijelno vozilo za svih sest nedelja. ATP to daje samo na sedam dana. Trudimo se da ne pravimo nikakvu razliku među igračima po renkingu i oni to svi cene. Naravno, napravili smo mnogo rezervnih planova za slučaj da nešto krene po zlu“.

U sredu je objavljeno da se teniske sezone nastavljaju početkom avgusta.

„Nisam mogao da verujem da će se US Open održati, posebno uz sve što se dešava sa pandemijom, protestima… Bili smo spremni da ceo događaj prebacimo na beton. Tako će muškarci nakon sledeće nedelje igrati na betonu. Žene od 29. Imamo tri terena sa identičnom podlogom na kojoj se igra USO. Svi igrači razumeju promenu podloge. Prvi ja ne bih Filipa savetovao da igra na šljaci šest nedelja, pa onda da ima samo dve nedelje priprema“.

Tipsarević je dodao i da nije plan da EEC preraste u redovan turnir.

„Poznajem ljude koji su vlasnici i direktori turnira i bio sam u kontaktu sa svima. Čak i organizacija turnira iz serije 250 je toliko skupa da je nemoguća bez podrške vlasti i države“.

Janko je potvrdio da mečevima EEC neće biti publike.

Maja Todić

Okupljenima se obratio i Filip Krajinović, koji je prethodnog vikenda igrao finale Adria Tura, takmičenja čiji je organizator Novak Đoković.

„Iza mene je prelep vikend. Bilo je nezaboravno. Spreman ulazim u sledeću nedelju“, rekao je Filip.

„Janko će gledati i igraću na našem terenu, pa će biti i treme, ali uvek su očekivanja velika. Nadam se da će svi uživati“.

Krajinović je govorio i o napornom rasporedu koji ga čeka kada se sezona zvanično nastavi.

„Znali smo da može da se desi da bude veliki broj turnira kada se sezona nastavi. Sedam u nizu je fizički zahtevno jer igrači nisu dugo igrali. Ali imamo vremena da se spremimo, mi ovde imamo dobre pripreme“.

Kada je reč o ciljevima do kraja sezone, Filip kaže:

„Voleo bih da ostanem zdrav i odigram što više turnira. Planovi će se menjati. Voleo bih da igram dobro i osvojim bar jedan turnir. To je bio plan i na početku. Cilj je i da se približim vrhu mada ne znamo šta će se i kako dešavati sa ATP listom“.

Otkriveno je da će od sledeće nedelje uz Krajinovića igrati i Dušan Lajović i Damir Džumhur. Kod dama, pored Ivane Jorović, Danke Kovinić i Olge Danilović, učestvovaće Kristina Mladenović, Polona Hercog, Anastasija Pavljučenkova i Dajana Jastremska.