“Novače, uradila bih isto što i ti, velika si duša!“

ATP 26. jun. 202012:36 > 12:42
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images

Ukrajinska teniserka Dajana Jastremska podržala je Novaka Đokovića posle brojnih kritika na račun najboljeg tenisera sveta.

“Svaki teniser je za ovu godinu imao planove, aspiracije i ciljeve. Siguran sam da je svako od nas imao sledeća pitanja u glavi: ‘Kada ćemo početi da igramo i da dajemo ljudima radost i inspiraciju?’ i ‘Kada ćemo napokon moći da radimo svoju omiljenu stvar?’ Uznemirena sam svime što je izniklo oko organizacije Adria Tura u Srbiji. Organizatori i igrači našli su se pod ogromnim pritiskom, a ispušta se iz vida da je takmičenje organizovano u skladu sa pravilima zemlje. Da sam imala priliku da napravim isti takav turnir, ne bih oklevala ni sekunde“, napisala je između ostalog Jastremska i dodala:

Povezano

“Rukovodeća sam u ‘Dija’ humanitarnoj organizaciji koja je direktno pomagala ljudima tokom pandemije, napravila sam video da pomognem ljudima da se edukuju u vezi sa virusom. Znam da je ova pretnja ozbiljna i nevidljiva, što je čini opasnom. Ipak, takođe sam savršeno svesnta da živimo u doba slobode gde svako može da donosi svoje odluke i da postane ko god hoće. Ne bih bila teniserka da se ta sloboda nije desila meni pre 29 godina, sloboda i nezavisnost nalažu da svako bude odgovoran za sebe i svoje postupke. Svi imaju izbor i ličnu odgovornost, u ovoj situaciji svi mogu da se zaraze“.

Nastavila je 20-godišnja Ukrajinka sa emotivnim izlaganjem.

“Rizik je prisutan u svakodnevnom životu – na ulici, u parku, prodavnici, restoranu, na plaži ili noćnom klubu. Muka mi je i povraća mi se kada vidim kroz šta Novak prolazi. Sva krivica svaljena je na osobu koja je samo želela da donese radost i pozitivne emocije ljudima. I to se događa baš u trenutku kada svi u mojoj zemlji kao da su odjednom zaboravili na karantin. I sada, umesto reči i energije podrške u njegovoj borbi sa bolešću, sve što dobija jeste kritika. Svi kao da zaboravljaju koliko je dao u borbi protiv pandemije i koliko je generalno uradio za razvoj tenisa“, piše 25. teniserka sveta i nešto kasnije dodaje:

“Sigurna sam da organizatori turnira nisu želeli da se ceo haos dogodi, ali jeste. Svi smo dobili ovo iskustvo da razmotrimo pre sledećih događaja, i igrači i navijači. Želim Novaku i njegovoj porodici brz oporavak. Novače, imaš veliku dušu i veliki si čovek“.

Jastremska je osvajačica tri WTA titule i jedna od najperspektivnijih teniserki današnjice.