RF: Otac mi rekao "imaš 2 godine, pa se vraćaš u školu"

ATP 10. jul 202011:03 > 11:07
Getty Images/Jamie Squire

Rodžer Federer kaže da mu nije bilo lako na početku bavljenja tenisom, kao i da se u ranoj fazi profesionalne karijere mučio sa time da nađe ravnotežu između strasti i smirenosti.

“Moji roditelji plaćali su oko 30.000 švajcarskih franaka (oko 28.000 evra), ali bili su skeptični prema mojoj sposobnosti da postanem profesionalni teniser. Kada sam imao 16 godina, pitao sam ih treba li da napustim školu da se 100% posvetim tenisu. Moj otac mi je dao dve godine da uspem – ako ne uspem da postanem profesionalac, vraćam se u školu. Rekao sam mu da mi veruje i srećom sam postao juniorski broj jedan“, kaže Federer u razgovoru sa nemačkim medijima.

Švajcarac, osvajač 20 Gren slem titula, objasnio je koliko je tenis psihički komplikovan sport.

Povezano

“Da, vrlo poseban sport, teško je provesti sate na terenu pod tenzijom i stresom, a da ne možeš ništa da pitaš ni porodicu ni trenera. Zato razgovaramo sami sa sobom, neki možda misle da smo ludi, ali nekada to moramo da radimo kako bismo izbacili tenziju i vratili neophodnu koncentraciju. Tokom meča konstantno ponavljam sebi da mislim samo o sledećem poenu, o sledećem koraku“, ističe Federer i dodaje:

“Kada sam bio junior, samo bih kritikovao sebe i na svakoj razmeni strana bacao bih reket. Roditelji su me se stideli i rekli mi da me neće više pratiti na turnirima ako se tako ponašam. Sećam se meča sa Skilarijem u Hamburgu 2001, tu sam takođe polomio reket, video sam kako me svi u mom boksu gledaju i osećao sam da to ponašanje ne smem nikad da ponovim. Bio je to dug proces, pomogao mi je i psiholog, trebalo mi je dve godine da nađem savršeni balans između strasti i staloženosti“.

Federer je sada osvajač 20 Gren slem titula, u avgustu puni 39 godina, a kao najveće ciljeve za sledeću godinu naveo je Vimbldon i Olimpijske igre u Tokiju.