Kako je Stan postao The Man?

ATP 8. avg 202012:00
Podeli:
Getty images/Elsa

“Šta gledaš bre to”, uleteo je u stan moj drug Uroš i zatekao me kako ležim na kauču, sa pivom na stolu. Na ekranu se crveneo šljakasti teren.

“Što, Volandri klasičan šljakaš, a Vavrinka mlad, može da napreduje”, odgovorio sam mu pola u šali, pola u zbilji.

Povezano

Bio je to raspust između naše treće i četvrte godine srednje škole, tada smo i mi bili (relativno) redovni na šljakastim terenima, još više na onima za basket i odbojku na pesku, ali naredne sate ipak smo više posvetili pivu kako valjda i dolikuje uzornim 18-godišnjacima na raspustu.

A onaj na ekranu ne samo što je dobio Volandrija, već je koji dan kasnije podigao pehar proslavljajući svoju prvu titulu u karijeri – Novak Đoković predao je Vavrinki meč u taj brejku prvog seta.

Godine su prolazile, onaj manje poznati Švajcarac gradio je vrlo dobru karijeru, ali ipak daleko od najužeg vrha, činilo se da mi je plafon 15-20. mesto na svetu. Nije bio Sten već Stanislas i nije bio svetski poznat, toliko da mi je lektorka u jednom izveštaju 2007. godine svako StanislaS promenila u StanislaV. Da ne govorim kakvi su komentari stizali, nije pristojno.

Getty Images/Clive Brunskill

Ni ja nisam bio zagrejan posebno za Vavrinku, nerviralo me je što bi uvek padao mentalno kada je trebalo. “A ima sve udarce, kompletnu igru”, tvrdio bi moj prijatelj Uroš u jednoj od naših bezbrojnih rasprava o tenisu. “Znam, ali džaba”, odgovarao bih pokazajući kažiprstom na slepoočnicu.

Proći će još koja godina od tih naših razgovora pre nego što će Vavrinka stavljati kažiprst na slepoočnicu demonstrirajući koliko je mentalno jak. I to u smeru mirnog čoveka najzaslužnijeg za njegov preporod, u smeru nekadašnjeg drugog tenisera sveta Magnusa Normana. Elokventan, smiren, Šveđanin je našao način da složi slagalicu u glavi svog nadarenog, ali nesigurnog učenika.

“Postigli smo to vrednim radom i sa mnogo priče – Sten je momak koji voli da sluša i spreman je da čuje i proba nove stvari“, rekao mi je Norman u jednom razgovoru.

Ali kao što obično biva, do čaše meda ne može se doći bez čaše žuči. A tu gorku čašu Vavrinka je ispio u Melburnu 2013. godine u duelu sa Đokovićem u osmini finala. Vodio je 6:1, 5:2, na kraju izgubio sa 12:10 u petom setu u jednom od najboljih (i najpotcenjenijih) mečeva u 21. veku. Meseci su prolazili i ispostavilo se da je u onoj žuči bio i pelcer nečeg slatkog, nečeg novog.

Godinu dana kasnije Vavrinka nije ustuknuo, izbio je Đokoviću reket iz ruku u četvrtfinalu i napokon uspeo da ima deblje nerve kada je sa 9:7 u petom setu izbacio čoveka koji Rod Lejver arenu smatra kućom. Bio je to ključni korak ka opravdavanju nadimka “Stan the Man”.

U finalu se Rafael Nadal mučio sa povredom, ali Vavrinkin prvi Gren slem trofej zaslužen je godinama upornosti i rada na sebi. U skladu sa njegovom tetovažom, citatom Samjuela Beketa: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better”.

Zapravo tada, sa nepunih 29 godina, kreće karijera čoveka koji sada ima zacementirano mesto u Kući slavnih. Koji mesec kasnije osvaja prvi Masters u karijeri pobedom nad Federerom u finalu Monte Karla. Od konstantnog igrača koji vredno skuplja bodove, ali čiji su limiti ipak jasni, Vavrinka postaje teniser kojeg inspirišu najveće pozornice. Svoj strah pretvorio je u svoju prednost, što je u životu jako dobar osećaj.

Na TV-u deluje dežmekasto, ali uživo je sve samo ne to. Snažan prvi servis, predivan bekhend i forhend koji može da razori svakog. Kada mu je dan, teško protivniku.

A jedan od tih dana bio je u finalu Rolan Garosa 2015. godine. Izgubio je prvi set, spasao brejk loptu na startu drugog, a onda počeo da igra tenis sa druge planete. Sedeći na stadionu “Filip Šatrije”, pomislio sam kako, sa izuzetkom ponekad Del Potra, niko ne može da učini da Đoković na terenu deluje toliko bez rešenja. Svaka iole kraća lopta surovo je kažnjavana, u ključnim poenima odvažan. Senzacija se desila, Novak je na parisku krunu morao da čeka još godinu dana, a Vavrinka je pokazao da je Gren slem sila sa kojom se mora računati.

Doba je Velike trojke. Bilo je igrača koji bi u nekim drugim epohama postali Gren slem prvaci, a sada nemaju ni Masters titulu. E, u takvoj eri je Vavrinka došao i do trećeg Gren slem trofeja. Povraćao je i plakao pred finale sa Đokovićem u Njujorku 2016. Onda je sebi zadao zadatak da se što više umori, toliko da ne uspe da razmišlja ni o čemu drugom osim o sledećem poenu. Ne baš potpuno, ali bio je to skoro preslikan meč sa Rolan Garosa prošle godine i Vavrinka je sa 3-1 pobedio Đokovića.

Ukupno 16 titula, olimpijsko zlato u dublu, treće mesto na svetu… Lepi su to biografski podaci, ali oni ne mogu u dovoljnoj meri da ilustruju težinu Stanovog podviga, učinio je da i njegova zvezda zablista kada se činilo da na teniskom nebu stvarno više nema mesta.

Od kolega nećete čuti ružnu reč o njemu, a u centru pažnje javnosti znao je da bude i zbog svojih ljubavnih veza. Amplituda velika – prvo je bio oženjen deset godina starijom TV voditeljkom, a potom se godinama zabavljao sa koleginicom Donom Vekić, 11 godina mlađom.

“Sten je veoma normalna osoba, kao komšija s kojim biste poželeli da odete na pivo i lepo se provedete. Ništa ’fensi’, ne kupuje skupu odeću, nije se uopšte promenio“, rekao mi je Norman.

Možda bi popio jedno i s Urošem i sa mnom, ali jedno je sigurno – kada je Vavrinka na ekranu, niko već dugo ne pita “šta to gledaš?”