SK: Dušan Lajović predstavlja nam US open mehur (FOTO)

ATP 19. avg. 202010:00 > 10:13
Podeli:
Getty Images/Matthew Stockman

Bio je u Beogradu, trenirao u Barseloni, pa preko Madrida otišao u Njujork – srpski teniser Dušan Lajović kaže za Sport klub da su na US openu učinili sve kako bi se igrači osećali što komfornije, a opisuje i pravila koja sada vladaju u Velikoj Jabuci.

“Kontrola na aerodromu prošla je brzo, tamo su nas čekali i odvezli direktno u hotel. Na Long Ajlendu je hotel, četrdesetak minuta od kluba, tako da je prilično daleko. Do kluba nas voze autobusima, nema kola više, nego autobusima koji idu na svakih petnaest minuta, nisu punog kapaciteta, nego moraš da rezervišeš“, počinje Lajović za Sport klub i dodaje:

“Kad smo došli, testirali su nas u 19.30, sutradan ujutru u 10 su stigli rezultati, a do tada nema izlaska iz sobe. Kad stignu rezultati, ako si negativan, siđeš po akreditaciju i onda sa njom možeš svuda. Svaki dan se popunjava upitnik da li osećaš simptome, meri se temperatura itd“.

Dušan Lajović

Prema fotografijama koje nam je Lajović poslao, organizatori su rešeni da iskoriste svaki centimetar prostora, pogotovo sada kada publike neće biti.

“Na kompleksu je za igrače slično kao ranije, jedino što nema zadržavanja u svlačionici – tuširanje na brzinu i to je to. Nosioci imaju apartmane na stadionu Artur Eš, to je dobra stvar – sto za masažu, frižider, kupatilo, salon. Tu može da se poruči i hrana, tu da ručaš. Restoran je na 10% kapaciteta, a napolju po celom kompleksu ima mesta da sedneš i da jedeš, napolju su i poluotvorene i otvorene teretane. Igrači mogu jednu osobu da uvedu u restoran i taj apartman, druga i treća osoba mogu da budu na kompleksu sa strane. Ja sam došao sa fizioterapeutom, Hose (Perlas, trener) dolazi za koji dan“, objašnjava 23. teniser sveta.

Dušan se trudi da se što pre navikne na novonastalu situaciju jer su dva važna turnira iza ćoška – već u subotu počinje “Sinsinati“, a onda 31. avgusta i US open.

“Čudno jeste, sada je čudno i leteti u Njujork, sve je nekako ‘vau’. Videćemo kako će to biti bez publike, to će tek da bude bizarno. Teniseri su zadovoljni i pozitivne su reakcije na to kako je organizovano, prati se protokol, ništa ne nedostaje, potrudili su se da se osećamo normalno koliko je moguće. Masku neprestano moramo da nosimo, osim kad treniramo i jedemo i pijemo“.

Dušan Lajović

Lajović naglašava da mu neće predstavljati veliku poteškoću to što je kretanje dozvoljeno samo na relaciji hotel-klub. Recept je jednostavan – zamisliće da je u nekom drugom gradu, a ne u Njujorku.

“Za sada nemam višak vremena, pod džet-legom sam i zaspim u 21.30. A i inače u Njujorku je višak vremena možda za večeru na Menhetnu. Sada možemo samo u hotelu da jedemo, ali neće biti problem jer ima toliko nedelja koje su kao ovaj turnir sada – igraš negde gde ne ideš na večere, npr. u Kini uglavnom večeram u hotelu. Meni ne deluje da je to ogroman problem, možda će nekome drugom predstavljati, ali kada treniraš ceo dan, igraš mečeve… Ja i inače u poslednje vreme odem negde na večeru jednom nedeljno na turniru“.

Dušan Lajović

Najpozitivnija stvar u celoj ovoj situaciji jeste što će teniseri napokon moći da se vrate svom poslu, a publika će imati priliku da gleda preko TV-a.

“Spremao sam se mesec dana u Španiji, ali sada niko ne može da tvrdi u kakvoj je formi, posle nekoliko meseci bez takmičarskog ritma – egzibicije nisu nikad na istom nivou. Za sve će ovo biti početak sezone, samo sa dužim periodom priprema, nadam se da neće biti većih povreda jer krećemo sa dva jaka turnira i Slemom na tri dobijena seta. Lično, osećam da sam spreman. Inače kad dođemo na US open, već se oseća i umor, sada smo željni tenisa i to je dobro“, zaključuje Lajović za Sport klub.

Prošle godine Duci je u Sinsinatiju igrao u prvom kolu, a na US openu u drugom, tako da će imati lepu priliku da osvoji nove bodove.

Dušan Lajović