Novakova diskvalifikacija: Šta kažu pravila?

ATP 6. sep. 202022:45 > 22:54
Podeli:
Al Bello Getty Images

Prema zvaničnom pravilniku koji važi na Gren slemovima, sudija ima pravo da uz konsultaciju supervizora diskvalifikuje igrača koji je pokazao nesportsko ponašanje. Teniser na tu odluku nema pravo žalbe.

Novak Đoković završio je učešće na US Openu u četvrtom kolu, pošto je diskvalifikovan. Srbin je posle 11 odigranih gemova pogodio linijskog sudiju lopticom, posle čega je odlučeno da ne može da nastavi turnir.

U pravilniku definisane su situacije u kojima dolazi do diskvalifikacije:

Povezano

„Igrači u svakom trenutku treba da se ponašaju sportski i da uvažavaju autoritet zvaničnika i prava protivnika, gledalaca i drugih.

Nesportsko ponašanje definisano je kao bilo koje neprimereno ponašanje igrača koje jr očigledno nasilno, ili šteti turniru, ATP, ili sportu.

Pored toga, pod nesportskim ponašanjem se uključuje i davanje, izdavanje i prihvatanje bilo koje javne izjave koja šteti najboljem interesu turnira.

Za kršenje ovog pravila izriče se kazna od 20.000 dolara igraču. Pored toga, ako se takvo ponašanje dogodi u toku meča, igrač će biti kažnjen u skladu sa oduzimanjem poena.

U okolnostima koje su posebno štetne ili teške, ATP supervizor može da se obrati zvaničnicima, koji će sprovesti istragu. U tom slučaju novčana nagrada neće biti dodeljena dok se ne završi istraga“.

Kada je reč o diskvalifikaciji, navodi se da do nje može doći tokom meča, ako supervizor tako odluči u slučaju da igrač prekrši jedno od pravila Kodeksa.

„Sudija u konsultaciji sa supervizorom može da diskvalifikuje igrača ukoliko je on prekršio makar jedno pravilo. Ta odluka bi trebalo da bude konačna i na nju igrač ne može da se žali“.

U pravilniku se dodaje da igrači ne smeju nasilno, opasno ili u besu da udaraju lopticu dok nije u toku poen.

„Igrači ne smeju nasilno, opasno ili besno da udaraju, šutiraju ili bacaju tenisku lopticu dok su na terenima na kojima se igra turnir, osim kada je u toku poen. U svrhu ovog pravila, svako takvo korišćenje u drugom sučaju definiše se zloupotrebom loptice. Zbog kršenja ovog pravila, igrač se kažnjava sa 350 dolara. Pored toga, kažnjava se i oduzimanjem poena“.