Anakon: Nadal nije GOAT, ali je ostvario nešto najveće

ATP 26. okt. 202011:50 > 11:56
Podeli:
Getty Images/Julian Finney

Pol Anakon, bivši trener Pita Samprasa i Rodžera Federera komentarisao je poslednji trijumf Rafaela Nadala na Rolan Garosu.

Getty Images/Matthew Stockman

Poznato je da je španski as u 34. godini stigao do svog 13. trofeja na Rolan Garosu, pa je na večnoj listi osvajača Gren slem titula dostigao Rodžera Federera sa ukupno 20 trofeja.

Po mišljenju Anakona, to ipak nije dovoljno da bi ga neko proglasio najvećim teniserom u istoriji. Ipak, američki stručnjak, sada 57-godišnjak, smatra da je 13 titula Nadala na Rolan Garosu jedno od najvećih dostignuća u istoriji sporta.

Povezano

Anakon je komentarisao i tezu, podržanu od mnogih, da Nadal dominira na samo jednom od četiri Gren slem turnira, a da na ostala tri ima najmanje trofeja u odnosu na najveće rivale.

Razumem takvu koncepciju, ali sama pomisao da bi osvajanje 13 titula na Rolan Garosu odjednom postale negativna stvar je suluda. U stvari, verujem da se to može smatrati najvećim dostignućem u istoriji sporta. To je nešto što nikada niko neće ponoviti”, rekao je Anakon za italijanski „Tenis Magazin”.

Sa druge strane, Anakon ne veruje u koncept GOAT-a.

Najveći svih vremena… To je izuzetno teško proglasiti. Pored Gren slemova, morate da uzmete u obzir broj nedelja na vrhu svetske rang-liste, osvojene Masters trofeje, Dejvis kupove…”, dodaje Anakon.

Većina ljudi smatra najtežim i najvrednijim osvajanje Gren slem titula, ali ja se sećam da mi je Pit Sampras uvek govorio da njegovo najveće dostignuće nije 14 Gren slemova, ili sedam pobeda na Vimbldonu, već šest uzastopnih godina na poziciji 1, ATP liste”, rekao je na kraju čovek, koji je od 1995. do 2002. trenirao Pita Samprasa, a od 2010. do 2013. i Rodžera Federera.