Za Rodika i Kurijera nema dileme: Novak će biti GOAT

ATP 18. nov. 202015:17 > 15:19
Podeli:
Reuters/Paul Childs

U intervjuu za Tennis Channel Endi Rodik rekao je da smatra da će, u 'konačnom obračunu' Novak Đoković biti član velike trojke koji će biti proglašen za najboljeg svih vremena. Istog je mišljenja i Džim Kurijer.

Rasprava o tome ko je od članova velike trojke bolji i zašto priča je bez kraja i početka.

Rodžer Federer i Rafael Nadal imaju po 20 osvojenih Gren slemova, Novak Đoković ima 17. Gledaju se tu i osvojeni Mastersi, pobede u međusobnim duelima, broj osvojenih završnih turnira, broj nedelja na broju jedan i broj godina završenih na prvom mestu na svetu…

„Ovako ja to vidim, Novak će, verujem, osvojiti više velikih turnira u odnosu na drugu dvojicu igrača. Nadal će biti drugi na toj listi. Federer možda ima još jedan veliki turnir ‘u sebi’. Bio je tako blizu na prošlom Vimbldonu, moglo je lako da bude Federer 21 – Đoković 16. Takođe mislim da Nadal može do još dva ili tri, a Đoković bi mogao do pet ili šest. Naravno, sve pod pretpostavkom da će biti zdravi“, rekao je Kurijer.

„Što se mene tiče, sve je tu prilično jasno. Mislim da je u ovoj trojci Novak Đoković favorit da za godinu ili dve ima najveći broj osvojenih Gren Slemova. Ako pogledate 2020, nije bilo Vimbldona na kome je on već godinama najbolji igrač. Na US Openu mu se desilo ono sa linijskim sudijom. Sada izgleda da je Australijan open pod znakom pitanja. Novak sigurno misli: ‘Moramo da se vratimo na teren, moramo da igramo, ovo je vrhunac moje karijere“, rekao je Rodik.

„Ali, hajde da zamislimo da budu izjednačeni po broju osvojenih Gren slemova. U tom slučaju bi bilo izuzetno teško statistički naći bilo šta što ne ide u Novakovu korist. Ako su izjednačeni u Gren slemovima on je u prednosti po pobedama u međusobnim duelima, po Masters titulama, po broju godina završenih na broju jedan. Teško je naći argument koji kaže da u tom slučaju Novak nije najbolji svih vremena“, dodao je Rodik.

Đoković trenutno protiv Federera ima skor 27:23, a protiv Nadala 29:27. Završava šestu godinu na mestu prvog igrača sveta, 8. marta preteći će Federera i po ukuonom broju nedelja provedenom na mestu broj jedan na ATP listi. Ako gledamo Masterse, Novak je jedini koji je osvojio titulu na svih deset turnira iz serije 1000, jedini je koji na bar dva turnira ima devet titula i u ovom trenutku ima jedan Masters više od Nadala (36:35).

U Londonu Novak ima priliku da se po broju osvojenih Završnih mastersa izjednači sa Federerom koji je slavio šest puta. Nadal nikada nije osvojio Završni turnir.