"Novaka ne vole jer polarizuje, Rafa i RF su diplomate"

ATP 28. nov. 20209:03 > 9:05
Podeli:
Getty Images/Zak Kaczmarek

Francuski teniser Žil Simon kaže u intervjuu za švajcarski Blik da je saglasan sa formiranjem Profesionalne asocijacije teniskih profesionalaca (PTPA) koju su pokrenuli Novak Đoković i Vašek Pospišil.

„I ja sam dugo bio član ATP saveta i takođe mislim da igrači nisu predstavljeni dovoljno i da nam je potrebna bolja organizacija, zato sam uz Novaka. Za neke druge stvari, ipak, ne delim uopšte njegovo mišljenje, često je pomalo ekstremno, ali to je očigledno i ono što njega čini tako dobrim“, kaže Simon za blick.ch.

Na pitanje postoje li podele među igračima kada je reč o diskusiji o najvećem svih vremena, Simon odgovara:

Povezano

„Postoje oni koji ne vole ili ne prate Novaka jer je on toliko posvećen i polarizujuća je ličnost. Federer i Nadal su više diplomate, manje se bave politikom. Lično bi mi bilo teško da odaberem stranu. Moj omiljeni igrač je Rafa. Mislim da je Novak najjači, a Federer je sigurno najimpresivniji zbog svog stila igre“.

Simon ističe da nema ništa protiv Federera, kako se možda činilo na osnovu nekih prenetih natpisa iz njegove knjige, već da se Rodžeru divi kao i svi drugi. Ipak, ponovo je istakao da nije dobro ugledati se na njega jer to sprečava razvoj tenisera, malo ko može da igra kao Federer.

Francuz se osvrnuo i na slučaj kada su na Rolan Garosu navijači bili uz Federera u duelu sa njime.

„To je bilo na Šatrijeu na Garosu, tu nije pretežno francuska publika, mnogo je gostiju sa strane, drugačije je u dvorani Bersi. Ali to me ni u jednom trenutku nije pogodilo, drugi takve stvari shvataju ličnije, na primer Đoković. On može da iskoristi frustraciju u svoju korist, pogledajte samo Vimbldon prošle godine“.

Simon kaže da se mit o Federeru razlikuje od stvarne ličnosti, ali da je to normalno.

„To je neophodno, tako igra u medijima funkcioniše, dižu ga u visine više nego što je moguće. Nema veze kako živi i šta radi, on ostaje najbolji. Slika o njemu nije potpuno izmišljena, nije laž, on poseduje divan stil, ali slika ipak ne odgovara pravom njemu 100%“, zaključuje nekada šesti teniser sveta.

Tokom karijere uzeo je Simon 14 ATP titula i dvaput je bio Gren slem četvrtfinalista – u Melburnu 2009. i u Parizu 2015. godine.