Federer i Nadal podržali nove mere ATP

ATP 3. mar. 202113:0637 komentara
Podeli:
REUTERS/Mike Hutchings

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) objavila je novu listu mera, kojom će pokušati da pomognu posebno slabije rangiranim igračima za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Između Otvorenog prvenstva Australije i Vimbldona, minimalni nivo novčanih nagrada za ATP 250 i ATP 500 turnire biće povišen sa 50 posto, na 60 odnosno 80 posto.

Povećanje, koje iznosi maksimalnih 5,2 miliona dolara, finansiraće se preraspodelom dela ATP Bonus fonda, koji se obično distribuira između 12 najboljih igrača na kraju sezone. Preraspodela sredstava stigla je uz podršku Saveta igrača ATP-a, uključujući predstavnike Top 10, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Na prihode naših turnira i dalje ozbiljno utiču ograničenja u prodaji karata, a značajno poboljšanje na ovom planu izgleda malo verovatno pre sredine godine. Naš fokus je da obezbedimo da Tur nastavi da podržava što više igrača i želeo bih da se zahvalim najbolje rangiranim teniserima i Savetu igrača na podršci, koja će pomoći da se poboljšaju uslovi za veću grupu tenisera tokom narednih meseci. “, rekao je Andrea Gaudenci, predsednik ATP tura.

Što se tiče načina bodovanja, on je malo promenjen. Rezultati sa svih takmičenja od 4. marta od 5. avgusta iz 2019. godine, obzirom da u tom periodu nije bilo turnira u 2020. godini, računaće se 50 posto. Na primer igračima koji ove godine igraju u Madridu pisaće se bolji rezultat, bilo da je to 50 posto ostvarenje iz 2019 ili 100 posto iz 2021. godine. Isto tako će se računati i takmičenja, koja su održana u 2020. godini.

Ukoliko sve bude u redu normalan sistem bodovanja, prema kojem se teniseru računaju rezultati iz samo prethodne 52 nedelje, mogao bi da se uspostavi 16. avgusta, posle turnira u Sinsinatiju.

Na snazi i dalje ostaje odluka da uz igrača na ATP turnirima mogu da budu samo dva člana njegovog tima. Teniseri mogu da koristi i „zaštićeni renking“ ukoliko ne žele ili nisu u mogućnosti da se takmiče dok traje pandemija koronavirusa.

 

 

Komentari

Vaš komentar