Izner: ATP je pokvaren sistem

ATP 25. feb. 202111:124 komentara
Podeli:
Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Džon Izner, američki teniser, žestoko je napao način funkcionisanja ATP tura. Povod je bio enormno smanjen nagradni fond za turnir iz Masters serije u Majamiju.

U odnosu na 2019. godinu kada je poslednji put održano takmičenje na Floridi (prošle godine nije održan zbog pandemije koronavirusa) ukupan nagradni fond je smanjen sa 16,7 miliona na 6,68 miliona dolara (po 3,34 za muškarce i žene). Pobednik će dobiti 300 hiljada dolara, dok m je pre dve godine pripadalo 1,35 miliona zelenih novčanica.

povezane vesti

ATP je pokvaren sistem. Igrači i turniri kao partneri bi trebalo da rade zajedno. Međutim, mi ovde imamo situaciju da je nagradni fond smanjen za 60, dok će pobednik dobiti čak 80 posto manje novca nego 2019. godine. U pitanju je jedan od najvećih događaja u našem sportu, koji ima TV prava i sponzore. Mislim da to uopšte nije partnerstvo“, istakao je Izner.

Amerikanac je nezadovoljan što poslovanje ATP nije dovoljno otvoreno.

Voleo bih da vidim po kojoj se to formuli deli novac na velikim takmičenjima. Mi to i dalje nemamo. Tenis deluje kao neki nedodirljiv sport. Proverite kako stvari funkcionišu u NBA, MLB, NHL ligama. Ne poredim popularnost, nego o zastupljenosti igrača i načinu plaćanja. Tenis je stalno u nekom sukobu interesa, bez imalo otvorenosti o tome ko dobija koliko novca“, nastavio je Izner.

Trenutno 24, a nekada osmi teniser sveta ističe da su igrači koji donose najviše prihoda u drugom planu kada je raspodela sredstava u pitanju.

Promoteri imaju neograničene mogućnosti da maksimalno iskoriste potencijal i zarađuju veliki novac, dok je igračima to onemogućeno. Nama je ostavljeno da prihvatimo to što je nagradni fond drastično smanjen, dok članovi ATP tura dobijaju pune plate i plaćene sve račune. Mislim da to nema smisla. Licemeno je, zar ne“, završio je Izner svoje obraćanje.

Komentari

Vaš komentar