Kada dođu Bolitijerijevi klinci, gledaju ih kao marince

ATP 7. dec 202211:461 komentar
Nik Bolitijeri
Photo by Marc Serota/Getty Images

Bio je to moj prvi Vimbldon, jedan od prvih dana i visio sam na kompleksu 15 sati dnevno. Čak i kada skoro nikoga nije bilo. Izašao sam da prošetam i da se upoznam s terenima, a na prostoru između Centralnog stadiona i Terena 3, u zelenoj majici i naočarima za sunce, stajao je nasmejan - legendarno ime koje se uvek provlači.

Nisam mogao da verujem da imam toliko sreće, prišao sam i pitao za kratki intervju.

– Može, momče, ali moraćeš malo da sačekaš.

Pokazao je rukama na devojku koja je dolazila i sa kojom je već imao zakazan intervju.

Pričao je s njim dvadeset minuta, a onda se meni posvetio sa istim žarom. Bio je to nestvaran početak turnira za mene i prvo (i jedino) blisko iskustvo s Nikom Bolitijerijem.

Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images

Tada je imao 84 godine, i dalje pun života. Energičan, vizionar, odličan samopromoter i na momente kontroverzan, Bolitijeri je čovek koji je u svojoj akademiji očvrsnuo i odgajio brojne teniske velikane, počev od Monike Seleš i Džima Kurijera. Nije bilo jednostavno s njegovim metodama, ali su muke uglavnom bile vredne truda.

Pročitajte i:

„Kada dođu Bolitijerijevi klinci, drugi ih gledaju kao marince”, opisao je Sports ilistrejted 1980. godine.

Dugo je putovao na turnire s Andreom Agasijem, potom i sa Borisom Bekerom, a kroz njegovo sito i rešeto prošle su i Marija Šarapova i Jelena Janković.

„Dao nam je mnogima šansu da živimo svoj san i pokazao nam je kako da živimo život punim plućima”, napisao je Agasi.

Mikelanđelo tenisa, kako je sebe nekad nazivao, preminuo je sa 91 godinom. Ženio se osam puta, imao je šestoro dece i četvoro unučadi.

Komentari

Vaš komentar