Kako je uzeo set RF, „svinja“ Štepanek, Feliks i trojica…

ATP 25. apr. 202214:15
Podeli:
Rodžer Federer
REUTERS/Jason Reed

Slovenački teniser Blaž Kavčič, koji je nedavno objavio da se povlači, rekao je da se sa radošću seća treninga sa Rodžerom Federerom.

Sa Švajcarcem se Kavčič spremao u Dubaiju pred Australijan open 2014. godine.

Vesti iz tenisa:

„Prišao mi je i rekao: ’Petnaest minuta prebacujemo, a onda igramo, ali samo jedan set’. Pobedio sam ga 7:5 i naravno da je želeo revanš, rutinski me je dobio 6:3 u drugom. Dobro smo se i smejali kada je prepoznao mog trenera Blaža Trupeja: ’Tebe se sećam, ha-ha’, rekao je. Igrali su jedan protiv drugog u Domžalama 1999. godine, Federer je želeo da se nastavi sledećeg dana zbog mraka, ali Trupej je rekao da ne može jer je držao čas tenisa ujutru“, priseća se 35-godišnji Kavčič uz smeh.

Slovenac kaže da je Federer u Dubaiju dobijao sve što poželi kako bi se što bolje spremio za Australijan open.

„Tu naprave identičnu podlogu kao u Melburn parku, samo za njega. Čak su ga i pitali kakva je temperatura i vlažnost u Hajsens areni te godine kad smo trenirali. On je ikona kuda god da ode“.

Te 2014. godine je Kavčič u drugom kolu u Melburnu izgubio baš od Federera (6:2, 6:1, 7:6), a u prvom kolu igrao je sa Radekom Štepanekom.

„Vodio je sa 2-0 u setovima, ali se mučio fizički. Okrenuo sam se treneru i rekao da neću izgubiti, da on ne iga tako dobro: ’Igraću s Rodžerom makar umro’. Osvajam treći set, a njega počinju da muče grčevi, 40 je stepeni. Pravim brejk u četvrtom setu, a on šepa do mreže i pruža mi ruku. Oduševljen sam, san mi se ostvario, skidam kapu, a znate šta je on uradio – okreće se i vraća se da nastavi. Kakva svinja! Na kraju sam pobedio“, rekao je Kavčič, a Štepanek je ipak predao na 2:0 u četvrtom setu.

Scott Barbour/Getty Images

Slovenac najviše žali za US openom 2014. godine, kada ga je zadesila jedna od brojnih povreda.

„Pobedio sam Janga i Šardija i konačno sam imao osećaj da mogu da igram sa velikima. Vavrinka mi je bio sledeći, on se mučio sa Belučijem, polomio je reket. Izađem na večeru sa timom i osetim oštar bol u stopalu. Ispostavi se da je kost bila slomljena“, kaže Kavčič i naznačava značaj tima oko tenisera:

„Zamislite bolid u Formuli 1 bez mehaničara! Svi najbolji igrači imaju fizioterapeuta, timovi su im proveravali ulje, menjali gume. Ja? Ja sam išao kao ludak, a zatim bih se vratio u garažu i sledećeg dana se trkao istim starim kolima. Sećam se da sam 2016. godine pobedio Feliksa (Ože-Alijasima), bili smo posle u teretani. Ja sam sâm, a on sa trojicom – fizioterapeut ga isteže, trener mu govori šta nije bilo kako treba, a treći tip razgovara telefonom: ’Treba nam ovo, treba nam ono, ćao’. Tako je lako kad imaš podršku federacije“.

Bio je prvi Slovenac u prvih 100 na ATP listi, a osvojio je i 17 čelendžera.

Najavio je da će se ubuduće baviti trenerskom poslom, a tokom karijere je od turnira zaradio skoro dva miliona dolara.

Učestvovao je i na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, ispao je u drugom kolu.

Komentari

Vaš komentar