Kirjos: Potpuno sam druga osoba

ATP 27. nov 202211:101 komentar
Mike Stobe/Getty Images

Ceo teniski svet sa velikim nestrpljenjem čeka duel generacija u narednoj sezoni. Sa jedne strane – kada su u punoj formi - još uvek neprikosnoveni Novak Đoković i Rafael Nadal.

Sa druge mnogo mlađi ali veoma uspešni i uveliko afirmisani – mada samo kada pomenuti dvojac ne igra – Karlos Alkaras uz asistenciju Kaspera Ruda, Feliksa Ožea-Alijasima, Holgera Runea, Janika Sinera…

Međutim, tu je i treća strana ovog trougla. Mlađi od Srbina i Španca, stariji od novog talasa. Ali gotovo podjednako talentovan. Nik Kirjos.

Godinama šampion protraćenog talenta, 27-godišnji Australijanac je rešio da potpuno okrene stranicu svoje karijere. To je uveliko i uspeo u ovoj godini, finale Vimbldona je najbolji dokaz, ali Kirjos ne želi da se tu zadrži.

– Pre nego što je sezona počela, rekao sam sam sebi da želim da se potpuno promenim, da hoću da budem potpuno drugačija osoba na terenu – rekao je do skoro verovatno najgori dečko belog sporta u istoriji.

Povod za ove njegove reči je skorašnji start priprema za 2023, a Kirjos je povratak na teren izabrao Dirija kup, egzbicioni turnir u Rijadu. Da je rešio da okrene list, to je najbolji dokaz, jer je on ranije uvek izbegavao slične događaje. Umesto da se kao kolege što više pojavljuje na terenu, on je svoje mečeve svodio na minimum. Sada je rešio drugačije.

– Mislim da sam tokom ovih godina sa koronom potpuno izgubio identitet – dodao je.- Ove sezone sam uspeo da sve podsetim kakav sam igrač, da sam jedan od najboljih na svetu i da sam sposoban mnogo da uradim na najvećim turnirima, kao što su Vimbldon ili Ju-Es open.

Londondsko finale sa Đokovićem ostaje najvažniji momenat njegove karijere. Dobio je prvi set, nije uspeo da izdrži u tom stilu do kraja, ali ni utešni pehar nije pokvario njegovo raspoloženje.

– Pre finala nisam mogao da spavam. Možda samo dva sata. Bio sam svestan da je konačno došao trenutak zbog koga sam toliko trenirao, zbog čega se moja porodica toliko žrtvovala. Ne postoji veća scena od Vimbldona, čak i ljudi koje tenis ne interesuje, znaju koliko je važan ovaj turnir. Ko osvoji titulu, ima garantovanu besmrtnost. A ja sam bio samo jednu pobedu od pehara, samo dva seta udaljen. Zato je to iskustvo koje nikada neću zaboraviti. To finale me je učinilo još gladnijim uspeha. Mnogo sam naučio iz meča sa Đokovićem. Sada želim da ostavim trag u tenisu.

Zato će se ovog decembra više pripremati nego ikada. Dok će mu u Rijadu glavni rivali od 8. do 10. biti Danil Medvedev, Saša Zverev, Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov i još nekoliko asova iz vrha, već dve nedelje kasnije, imaće mnogo opasnijeg protivnika.

Za 21. decembar je u Dubaiju, na Svetskoj teniskoj ligi, zakazana repriza Vimbldona, protiv Đokovića. Reč je o potpuno novoj egzibiciji, na kojoj će glavnu reč, pored Srbina i Australijanca, voditi i Aleksander Zverev, Dominik Tim, Feliks Ože-Alijasim…

 

Uvrede, namerni porazi, skandali…

Godinama je Kirjos noćna mora za sudije i organizatore turnira. Lista njegovih skandala koji najčešće prelaze sve granice prostakluka, duža je nego spisak svih važnijih pobeda. Teniser koji je mogao da bude za petama velikoj trojci, punio je stranice najžuće štampe.

Kada je zbir Nikovih nepodopština u pitanju, najlakše je bilo tabloidima. Ništa nisu morali da izmišljaju jer su skandali u njegovoj režiji prevazilazili maštu.

Dva zlodela se ističu. Kada je u toku meča u Montrealu doviknuo Stenu Vavrinki „da je Kokinakis spavao sa Donom Vekić“, tadašnjom Švajcarčevom devojkom, i kada je tokom duela sa Kasperom Rudom u Rimu bacao stolicu po terenu i šutirao flašice.

Više puta diskvalifikovan, još više puta je namerno gubio mečeve. Uvek kažnjavan ali sve do ove godine nepopustljiv u nameri da bude bitanga a ne šampion.

Šta je kvrcnulo u njegovoj glavi, samo on zna, ali deluje da je na neki način povezano sa Đokovićem. Mnogo puta je ničim izazvan vređao Novaka, pljuvao ga zbog odnosa prema koroni, a onda se zimus potpuno preokrenuo. Kada su Australijanci onako ružno postupili prema svom rekorderu, baš Kirjos je ustao u njegovu odbranu.

Slučajno ili ne, od tog trenutka, Nik pravi sve manje skandala i sve više podseća na ono što je mogao da bude od prvog dana – ozbiljan konkurent za sve najveće trofeje.

Zato i deluje da bi u narednoj sezoni mogao maksimalno da se umeša u bitku za svetski vrh, mnogima pomrsi konce ali i doprinese još većoj atraktivnosti belog sporta.

Komentari

Vaš komentar