Moj poklon Novaku

ATP 17. nov. 202118:36 > 18. nov. 2021 16:376 komentara
Podeli:
Novak Djokovic Sportsko novinarstvo
Sport klub

Poslao je munju Rubljov iz forhenda po dijagonali, a Đoković je jedva vratio loptu iz položaja posle kojeg bi običnog čoveka sastavljali danima. Ali gotov je poen, je l' da? Rus ima zicer, šalje još jednu silovitu loptu, ali Đoković se, kako to često radi tokom karijere, samo stvara na pravom mestu i poput čarobnjaka gađa protivnika njegovom sopstvenom snagom.

U sledećem poenu, Novak je napravio brejk za vođstvo u drugom setu, i tada je duel prelomljen – na kraju, 6:3, 6:2 za ukupno 68 minuta igre. Još jedan meč po istom šablonu – uspavani početak i pretrpljen brejk u prvom setu, stabilizacija i sve bolja igra kako se meč bližio kraju.

Protivnici su bili različiti, mada se i Rud trudio da po brzim uslovima igra agresivnije nego inače. Rubljov je udarač, teniser koji mnogo polaže na snagu, ali igra pravolinijski – ne otvara mnogo uglova, ne menja ritam i nešto teže se prilagođava. Novak je elitni teniser u brojnim aspektima, a tokom karijere se izdavajao i po tome što sa nestvarnom lakoćom apsorbuje snagu lopte suparnika i preusmerava je.

Teško ćete Đokovića izbaciti iz ravnoteže samo sirovom snagom, pitajte recimo Tomaša Berdiha, ali i brojne druge igrače sličnog profila. Novak je stao nešto dalje od osnovne linije, ne mnogo, ali nešto konzervativniji položaj ukazivao je na to da je prvobitni plan pustiti Rubljova da sâm sebe pobedi.

Očekivao sam možda malo više slajsa od Đokovića, ali ni za time nije bilo potrebe – slao je nekad malo sporije, nekad kraće lopte, nije mnogo rizikovao, i to je bilo dovoljno da se osvoji prvi set.

I drugi je bio sličan, s tim što je Novak dodatno dao gas, izvukao nekoliko neverovatnih lopti poput one s početka teksta, i još je čistije udarao loptu. Ohrabrenje pred nastavak turnira, a Đoković je sebi obezbedio meč zagrevanja pred polufinale – sa Kameronom Norijem.

Na talonu je 200 bodova i Novak neće želeti da sebi remeti ritam, ali svakako će biti malo opterećenje, što je dodatno značajno u kontekstu toga što neće imati dan pauze pred polufinale, za razliku od svog rivala.

Da nije bilo Novaka…

Novak Djokovic Sportsko novinarstvo
Sport klub

Đoković je završio svoj meč, a mene je moj tek čekao. Zadatak: pokloniti Novaku moj prvenac „Sportsko novinarstvo“. Raspored najboljih tenisera sveta je gust, a na svako njegovo narušavanje organizatori ne gledaju blagonaklono. Međutim, zamolio sam Elenu – koja je Novakov PR u inostranstvu (uz Eduarda, kojeg sam spominjao u blogovima) – da probamo nešto da sredimo, a dobio sam odgovor da je sreda posle meča najbolji termin.

Naoružao sam se knjigom i zaputio se u fleš-zonu, gde je Sport klub prvi uzimao intervju. Go je zablistao, pogotovo drugim pitanjem na koje je Novak dao odličan odgovor, a ja sam nehotice iskulirao Novakovu pesnicu za pozdrav. Ne videh čoveka, nego odmah s Elenom, da vidim možemo li tu.

Ne volim inače takve stvari da radim, nisu potpuno profesionalne, ali oprostićete mi ovog puta. Ne potcenjujem svoj rad, znam da posvećeno i sa mnogo ljubavi radim svoj posao. Ipak, da nije Novaka, moja karijera verovatno bi izgledala drugačije, a možda ne bi bilo ni knjige. Najmanje što sam mogao jeste da mu knjigu poklonim i da se tako zahvalim što mi je pomogao da ostvarim svoje dečačke snove, i da izveštavam sa najvećih teniskih turnira.

Novak Djokovic Sportsko novinarstvo
Sport klub

„Evo, Nole, da se iskupim što sam te iskulirao sad, jedan poklon od mene, da ti pomogne kad budeš konkurisao za posao stručnog konsultanta kod nas“.

Nasmejao se Novak, čestitao na prvencu, pročitao posvetu, okrenuo na stranu sa pričom i pročitao glasno: „Ko ne traži, ne dobije – priča sa Simonom Halep“. Dobar izbor, Nole.

Rekoh mu, ako on okači na instagram, da odmah mogu da štampam i treće izdanje, ne drugo. U svakom slučaju, moj izdavač je odlepio, a ja sam mu poručio da sprema novac za „bustovanje“ objave Novaka s knjigom.

Kvaka 22

Opet smo preskočili ručak, a u utorak smo to nadoknadili burgerima u jednoj piceriji koju je Douzn pronašao, koju mnogi preporučuju. Uredno su nam tražili zelene sertifikate, a posle je bila malo kvaka 22 situacija – jelovnik vidiš jedino pomoću QR koda, QR kod jedino uz internet, a vaj-faj im ne radi. Pa ukrug.

Naručili smo te burgere, od istog mesa koje smo jeli pre neki dan s Paolom u restoranu, i bili su izvanredni. I pica takođe, nju su jeli Kole i Douzn. Uz malo piva, dobrodošlo opuštanje posle posla. Danas je bila skromnija varijanta, brzinski do meka, pa sam se vratio da vam okačim tekst pred večernji meč.

Ukoliko volite da nas gledate kako se glupiramo, svake večeri izlazi snimak na Wish&Go kanalu. Ima i pravog sadržaja, za one ozbiljnije.

Nadamo se da uživate sa nama!

Komentari

Vaš komentar