Muški tenis se vraća u Kinu

ATP 21. feb 202314:06
Lintao Zhang/Getty Images

Sezona je tek počela, još nisu ni dva meseca prošla, a već je stigla jedna dobra vest koja se tiče onog drugog kraja godine. Završnog.

ATP turniri se vraćaju u Kinu. Uveliko se već radi na njihovoj pripremi, na renoviranju objekata, na svemu što je neophodno da se igra vrhunski tenis.

povezane vesti

U planu su četiri turnira, masters 1.000 u Šangaju, serija 500 u Pekingu i dve serije 250, u Čengduu i Džuhaju.

Međutim, ima i jedna loša vest. Kako sada stvari stoje, VTA tur neće ni ove jeseni putovati u Kinu. Razlog je poznati skandal oko kineske teniserke Šuai Peng koja je pretprošle godine optužila jednog tamošnjeg političara za silovanje, pa nestala.

Briga za njeno zdravlje je dugo trajala, ona se vratila i tokom Zimske olimpijade u Pekingu čak razgovarala sa Tomasom Bahom, predsednikom MOK, ali situacija oko nje i dalje nije jasna.

Ona je potom negirala sopstvene optužbe objasnivši da je u pitanju „veliki nesporazum“ ali u VTA ne žele da igraju u Kini dok se situacija ne razjasni. Pengova nijednom od tada nije putovala u inostranstvo a ubrzo posle optužbi okončala je karijeru.

„Dobili smo uveravanja da je Šuai dobro, ali nismo još uspeli da razgovaramo sa njom lično. Sve dok se to ne dogodi, u Kini neće biti igrani VTA turniri“, glasi objašnjenje rukovodstva Ženske teniske asocijacije.

Da nada još postoji, vidi se iz činjenice da je kalendar VTA tura za 2023. utvrđen samo do kraja Ju-Es opena sredinom septembra. A kineski deo sezone i jeste na programu tokom jeseni.

S druge strane, kalendar ATP tura je već napravljen do kraja sezone.

Za VTA tur neigranje u Kini znači veliki finansijski problem, jer ima i više i veće turnire nego ATP tur. To pogotovo važi za završni Masters koji je bio planiran u Šenženu.

Procena je da će šteta iznositi nekoliko stotina miliona dolara, ali u VTA ne nameravaju da odustanu od insistiranja na direktnom razgovoru sa Šuai Peng i potvrdi njene bezbednosti pre nego što odluče šta dalje.

Tuniri u Kini su poslednji put igrani još 2019. Potom je udarila korona.

Komentari

Vaš komentar