Istorija: Finale za Novaka i rekordno prvo mesto na ATP!

ATP 6. nov. 202113:33 > 20:1164 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Antonio Borga

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Mastersa u Parizu izuzetno teškom pobedom nad Poljakom Hubertom Hurkačom sa 2:1 u setovima. Srbin je time osigurao trofej za prvo mesto ATP liste na kraju godine rekordni sedmi put prestigavši legendarnog Pita Samprasa.

Velika borba viđena je u polufinalnom okršaju protiv 10. igrača sveta. Zaostajao je Đoković u setovima, zatim bez izgubljenog gema rešio drugi, da bi do borbe za trofej u glavnom gradu Francuske došao kroz taj brejk – 3:6, 6:0, 7:6(5) posle 2 sata i 20 minuta.

U finalu čeka aktuelnog šampiona Pariza Danila Medvedeva.

Christian Hartmann, Reuters

Iako nije imao brejk lopte u prvoj polovini prvog seta, Đoković je došao jednom do 15-30, a jednom do 0-30. Te propuštene prilike učinile su ga nešto nervoznijim u završnici seta, što se najbolje videlo u gemu pri vođstvu Poljaka 4:3.

Malo je Đokoviću prvi servis i to se odmah videlo na semaforu. Dve greške forhendom, a na 30-30 i dupla greška, pa smo videli prvu brejk loptu u meču. Hurkač je odlično riternirao na solidan prvi servis Đokovića i napao, imao je šansu Novak, ali je odigrao loš lob i Poljak je napravio brejk za 5:3.

Zahvaljujući izvanrednim riternima, Đoković je pravio probleme Poljaku u narednom gemu, te je došao do brejk lopte. Imao je Novak izglednu situaciju, ali je posle voleja Hurkača poslao bekhend u mrežu. I naredni poen je izgubio iako je imao inicijativu, potom jeste Đoković spasao set loptu, ali je Poljak sa dva sjajna servisa završio set – 6:3.

Uspeo je Novak brzo da izbaci prvi set iz glave. I dalje je ulazio u servise Hurkaču, samo što je sada koristio prilike, počev od drugog gema, u kojem je na brejk lopti dočeoa grešku Poljaka u dugoj razmeni.

Ostatak seta protekao je po istom šablonu – Novak je lako osvajao gemove na svoj servis, a broj Hurkačovih grešaka se povećavao, dobrim delom i pod teretom odlične Đokovićeve defanzive. Za samo 28 minuta – 6:0 u drugom setu.

Odlučujući set doneo je sasvim drugačiju sliku u odnosu na drugi. Đoković je osvojio brejk u četvrtom gemu, koji je obeležio jedan fantastičan lob, ali se Hurkač nije olako predao. Uzvratio je Poljak u sedmom gemu, zatim spasao brejk i meč loptu u desetom, pa se pitanje pobednika rešavalo u taj brejku.

Tamo je Novak sačuvao koncentraciju u finišu. Pri vođstvu rivala 4:3 osvojio četiri od narednih pet poena za plasman u finale.

Tekstualni prenos meča mogli ste da pratite na našem sajtu.

III set: Đoković 7:6(5)

Novak Đoković
REUTERS/Christian Hartmann

Mučio se Novak na prvi servis, što je Hurkač iskoristio da dođe do brejk lopte, ali je Đoković u naredna tri poena bio bolji u tom segmentu i došao do uvodnog gema.

Šansu za brejk imao je i Novak, međutim, Hurkač je uspeo da odbije napad i posle sedam izgubljenih gemova u nizu osvoji jedan – 1:1.

Uz manje problema je Đoković rešio novi servis gem, da bi u narednom Srbin fantastičnim lob udarcem došao do dve brejk lopte. Vratio se Poljak i poravnao na 40-40, ali je Novak nastavio da igra u visokom ritmu i osvojio brejk – 3:1.

Bez izgubljenog poena je Đoković kompletirao brejk. Dva gema ga dele od prolaska u finale.

Na teži način će Novak morati do trijumfa. Hurkač je uzvratio kompletiranim brejkom i poravnao na 4:4.

Sačuvao je Đoković staloženost u narednom servis gemu, te je stigao na korak do pobede – 5:4.

Došao je Novak do brejk i meč lopte u desetom gemu, ali nju nije uspeo da realizuje. Hurkač je asom poravnao na 5:5.

Ponovo srpski igrač dolazi na gem do prolaska u finale. Hurkač je servirao za odlazak u taj brejk i fantastičnim servisima uspeo da ostane u meču – 6:6.

Propustio je Đoković dobru priliku da odmah napravi mini brejk, za šta je kažnjen vrlo brzo. Uzvratio je ekspresno i zatim poveo sa 5:4. Izjednačio je Hurkač na 5:5, a zatim poslao loptu u mrežu i prepustio mini brejk rivalu. Novak je servirao za trijumf i osvojio poen za plasman u finale!

II set: Đoković 6:0

Novak Đoković
REUTERS/Christian Hartmann

Prekinuo je Đoković niz od tri izgubljena gema, i uz jedan izgubljeni poen poveo sa 1:0 u drugom setu.

Ponovo je Đoković ulazio u servise Hurkaču, igrali su se dugi poeni, ali Novak je sad bio smireniji – došao je opet do brejk lopte, i sada je u razmeni dočekao grešku rivala za vođstvo 2:0. Ubrzo je, uz jedan izvanredan drop šot, Novak potvrdio brejk za 3:0.

Novak nije dozvoljavao mnogo lakih poena Poljaku servisom, a u razmenama sa osnovne linije bio je čvršći, i broj grešaka Hurkača se povećavao. Jedna je došla posle poena dugog 20 udaraca za 15-40 za Đokovića u četvrtom gemu.

Zahvaljujući dobrim servisima, Hurkač spasava obe, ali potom je usledila spektakularna defanziva Novaka i lob, uz napad forhendom za još jednu brejk loptu. Ovoga puta Poljak nije pogodio prvi servis, i greši u razmeni – 4:0.

Bio je Poljak blizu brejk lopti u narednom gemu, ali je Đoković od 15-30 vezao tri poena (na prvom je Hurkač umalo promašio) i poveo 5:0.

Predao se Hurkač, a Novak je drugi set dobio za samo 28 minuta, i to sa 6:0.

I set: Hurkač 6:3

Hubert Hurkač
REUTERS/Christian Hartmann

Zahvaljujući izvrsnim servisima, Hurkač uz samo jedan izgubljeni poen osvaja početni gem. Poljak je odlično istrčao prvi poen, branio se i osvojio ga, ali onda je na red došao Đoković da dobro servira – brzi preokret za 1:1.

Novak je pripretio u narednom gemu, došao je do 15-30, ali Poljak preokreće – bekhend paralela i voleja, zatim servis-viner, pa volej s mnogo osećaja za vođstvo 2:1. Ponovo uz dobre servise, uz jedan duži poen na 30-15, Đoković dolazi do 2:2.

Ušao je Novak Poljaku u servis, došao do 0-30, a u naredna dva poena vratio je dva prva servisa, ali je izgubio oba poena. Pogotovo je na drugom imao šansu u dugoj razmeni, ali je poslao forhend u mrežu i izgrdio sebe uz reči „udari je“. Potom je Hurkač sa dva dobra servisa došao do 3:2.

Usledila su dva brza gema za servere, 4:3 za Hurkača.

Bio je nešto nervozniji Novak, malo mu je stao prvi servis i to se odmah videlo na semaforu. Dve greške forhendom, a na 30-30 i dupla greška, pa smo videli prvu brejk loptu u meču. Hurkač je odlično riternirao na solidan prvi servis Đokovića i napao, imao je šansu Novak, ali je odigrao loš lob i Poljak je napravio brejk za 5:3.

Zahvaljujući izvanrednim riternima, Đoković je pravio probleme Poljaku u narednom gemu, te je došao do brejk lopte. Imao je Novak izglednu situaciju, ali je posle voleja Hurkača poslao bekhend u mrežu. I naredni poen je izgubio iako je imao inicijativu, potom jeste Đoković spasao set loptu, ali je Poljak sa dva sjajna servisa završio set – 6:3.

Komentari

Vaš komentar