Novak o Nadalovim komentarima: Nisam opsednut ničim u životu

ATP 19. apr. 202118:37 > 18:5735 komentara
Podeli:
Đoković i Nadal
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Na konferenciji za medije pred Srbija open, Novak Đoković rekao je da nije opsednut ničim u životu, pa tako ni teniskim rekordima.

Novak je to rekao kada su ga novinari zamolili da prokomentariše navode Rafaela Nadala u intervjuu koji je izašao u ponedeljak ujutru.

Uživam u onome što radim, srećan sam što igram tenis. Naravno da želim da osvojim više slemova, u to nema sumnje. Ali nikad… Mislim, Novak je više opsednut time, fokusiraniji“, rekao je Nadal za Metro, zatim odmahnuo rukom i glavom i dodao:

Ne mislim to na negativan način. Ne, on je koncentrisaniji na te stvari, znače mu mnogo i sve ostalo; uvek govori o tim rekordima i svaka mu čast. Ipak, to nije moj pristup teniskoj karijeri. Imam zdravu ambiciju. Da nemam, nikada ne bih bio u poziciji u kojoj sam sada, ali verovatno imam drugačiju ambiciju od Novaka, na primer“.

Upitan da prokomentariše izjavu španskog tenisera, Đoković je rekao:

„To što on želi, način na koji razmišlja i kako sve to vidi, to je njegova stvar. Ne mogu da govorim u njegovo ime, ima puno pravo da iskaže i to kako vidi mene u odnosu na rekorde. Ja ne osećam da sam opsednut ničim u životu, već osećam da imam strast, veliku želju i velike ciljeve. Idem ka tome i nemam problem da to verbalizujem. Možda neko ima problem da kaže nešto i da stoji iza toga, ja nikad nisam imao problem da kažem da mi je cilj da oborim taj i taj rekord, ili da pokušavam to i to da uradim. Ne znam zašto je to loše, ne samo u vezi s rekordima, nego u vezi i s drugim stvarima, npr. politici u tenisu“, rekao je Đoković i dodao:

Verbalizujem svoje ciljeve otkad sam bio mlad teniser, ni tada se nisam ustručavao da ih saopštim – želeo sam da dođem do broja jedan i da osvajam grend slemove. Ti ciljevi naravno rastu, kada se ostvari jedan, javlja se drugi. Nastavljam da krčim svoj jedinstveni put, Rafa ima svoj, i ja se u njega ne mešam“.

Đoković Nadal Rolan Garos
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Na molbu da prokomentariše to kako vidi Nadalove reči da njih dvojica imaju različitu vrstu ambicije, Đoković kaže:

Sve je stvar percepcije i interpretacije onoga što neko kaže. Poštujem Rafu, verovatno više od bilo kog drugog tenisera na svetu. On je moj najveći rival u životu. Za divljenje su njegova posvećenost sportu, sve što je ostvario, način na koji se ophodi prema treningu, u tom kontekstu imam samo reči hvale. Njegova motivacija je njegova motivacija, ne ulazim u to“.

Novak je istakao da ima mnogo motivacija u životu, i da trofeji nisu jedino zbog čega igra, naprotiv.

O svojim teniskim ciljevima sam više puta govorio – mnoge stvari sam ostvario, trudim se da ispunim i ove koje nisam, ali to nije moja jedina motivacija, daleko od toga. Već sam ranije govorio da mi je glavni motiv igranja takmičarskog, profesionalnog tenisa ta što stvarno volim to. Ljudi, pa ja da to ne volim… Nemam nikakvog razloga da nastavim da to radim da ne volim, nemam nikakav pritisak spolja. Ja to volim, osećam vatru i želju da pobeđujem, a imam i podršku bližnjih. Dokle god je tako, nastaviću u ovom ritmu“.

Za kraj, Novak je poručio da mu jasno postavljanje ciljeve omogućuje da pred sobom ima put kojim treba da ide.

Za mene su ciljevi neophodni. Mislim da su oni potrebni svakom sportisti kako bi znao gde sad nalazi i gde želi da ide. Potrebna je mentalna jasnoća kako bi postavio kratkoročne ciljeve i aktivnosti, i kako bi bio disciplinovan, odgovoran i organizovan; onda imaš po čemu da se meriš. Teranje u prazno mi se nikada nije dopadalo – imao sam nekoliko faza u životu u kojima nisam imao jasnu viziju i nisam znao šta hoću i kuda idem. To se obično nije dobro završavalo. Moji roditelji i moji teniski roditelji vaspitavali su me tako da uvek imam koncepciju – gde idem, šta radim, kako hoću to da uradim, s kim itd. Da se vodi računa o svakom detalju, smatram da je holistički pristup najbolji za čoveka – u okviru njega preuzima se odgovornost za sve životne odluke i čovek je odgovoran za svoje postupke, niko drugi nije kriv. Treba se i okružiti pravim ljudima. Svako je drugačiji, svako nalazi izvor motivacije za sebe“, zaključuje Đoković.

Komentari

Vaš komentar