„Novakova pobeda nad Nadalom 2012. moja je master teza“

ATP 23. dec. 202111:12 > 11:444 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Justin Setterfield/Getty Images

Gebhard Griš, kondicioni trener koji je dugo bio deo tima Novaka Đokovića, kaže da će večno pamtiti finale Australijan opena 2012. godine, u kojem je posle pet sati i 53 minuta Novak savladao Rafaela Nadala.

Austrijanac kaže da je odmah prepoznao prepoznao kakav vanserijski talenat njegov budući štićenik poseduje.

Povezane vesti:

„Način na koji se kretao, kako je bio u stanju da kontroliše lopticu kada bi ostali izgubili ravnotežu – to je neverovatno, bilo je izuzetno zabavno“, kaže 65- godišnji Griš u intervjuu za tirol.de.

Austrijanac je u Novakov tim došao 2009. godine i imao je veliki udeo u velikom proboju sada najboljeg tenisera sveta.

„Zgrabio sam ogromnu priliku da radim sa fantastičnim teniserom. Kada smo počeli da radimo, Đoković je bio treći na svetu. Moj prvi zadatak bio je da ga dovedem u savršenu fizičku formu. Proboj se desio 2011. godine – prestigao je Nadala i Federera, neverovatno je koliko je njegova serija trajala. Posebno kada čovek zna koliko je teško postati broj 1, a onda se tu i zadržati“.

„Odjednom su se svi ‘izduvali’, i Novak i ceo tim“

Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đokovićev profesionalizam nešto je na šta se mladi teniseri sada i te kako ugledaju, a najčešće se govori o tome koliko srpski teniser vodi računa o ishrani.

„U tom pogledu, ja sam na neki način bio pionir u radu sa Novakom, doveo sam najbolje stručnjake i naučnike od starta naše saradnje. Đoković je prepoznao da se dugo pogrešno hranio i konačno je shvatio da može dramatično da poboljša svoju igru i nivo energije posvećenim prelaskom na ishranu bez glutena. Rezultat toga je dobro poznat“.

Trijumfom na Rolan Garosu 2016. godine, Đoković je postao istovremeni vlasnik sva četiri grend slem trofeja, i došlo je do zasićenja.

„Postigao je poslednji veliki cilj u to vreme. Kada stojite na vrhu i pogledate unazad, padne vam ogromni teret sa ramena. I odjednom su se svi ‘izduvali’ – Novak i ceo tim“.

Kako se teniseri spremaju za meč?

„Vrlo je individualno – Novak intenzivno preskače vijaču, zatim dinamično i lagano istezanje, rad sa ligamentima i na kraju lagani udarci“, kaže Griš.

Pokušao je Đoković sa Agasijem i Štepanekom kao trenerima, ali nije funkcionisalo, tada se mučio mnogo i sa povredom lakta, pa je posle godinu dana vratio pobednički tim – Marjana Vajdu, Griša, Miljana Amanovića.

Odmah su se bacili na posao – nikad pre nije Đoković morao da prođe kroz tako dugačku fazu treninga i izgradnje forme.

„Uspeo je čudu kondicije da uzme peti set“

Novak Đoković
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Posle pobede na Vimbldonu 2019. godine i ukupno desetogodišnjeg zajedničkog rada, u kojima je Novak osvojio 15 grend slem titula, Griš je prekinuo saradnju i prihvatio je ponudu Olimpijskog centra u Lincu.

Jedan meč ostao mu je u posebnom sećanju, i ne samo njemu.

„Prvo mi na pamet pada finale AO 2012 protiv Nadala. Maratonski duel od skoro šest sati koji će ostati upisan u istoriju tenisa. Činjenica da je Novak Nadalu, čudu kondicije, uspeo da uzme odlučujući set je za mene bila kao master teza“, zaključuje Griš.

Komentari

Vaš komentar