Voracovoj poništeno ukidanje vize za Australiju

ATP 21. jul 20228:39 > 10:073 komentara
Podeli:
Photo by Christopher Lee/Getty Images for LTA

Češkoj teniserki Renati Voracovoj, deportovanoj iz Australije ranije ove godine zbog statusa vakcinacije, poništeno je ukidanje vize nakon što je sud utvrdio da nema dokaza da se nije pridržavala uslova.

Tridesetosmogodišnja teniserka doputovala je u Australiju sa namerom da se takmiči na Australijan openu u januaru ove godine, a zatim je deportovana nakon vrhunca sage o ulasku Novaka Đokovića u tu zemlju.

Voracova je dobila dozvolu za ulazak u Australiju prema istim odredbama za medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida koje je dato i Novako Đokoviću, ali sud naknadno utvrdio da je njen slučaj primetno drugačiji.

Upravno žalbeni sud Australije saslušao je dokaze u kojima se navodi da joj je nakon pregovora između njenog advokata i australijskih pograničnih snaga odobrena viza, koja joj omogućava da uđe u Australiju kao „zakoniti nedržavljanin“.

„Nije bilo dokaza da Voracova nije ispoštovala uslove za izdavanje vize“, rekao je Jan Redfern, potpredsednik Suda i šef Odeljenja za migracije i izbeglice, u pisanim nalazima.

„Ona je poštovala sva relevantna pravila i bilo je dokaza da se oslanjala na izjave koje su joj dali Tenis Australija i Ministarstvo zdravlja u Viktoriji o medicinskom izuzeću“, navodi Redfern.

Navode se i medicinski razlozi zbog kojih Voracova nije mogla da primi vakcinu.

„Ona je iskreno odgovorila na pitanje o putnoj deklaraciji i imala je ubedljive medicinske dokaze koji potkrepljuju njeno izuzeće. Imala je dokaz koji joj je dao njen lekar opšte prakse o njenoj ranjivosti na trombozu“, navodi potpredsednik suda i dodaje:

„Ono što je važno, Voracova nije ni morala da se oslanja na činjenicu da je prethodno imala virus korona kao medicinski kontraindikaciju za vakcinaciju jer je imala medicinsku osnovu da odloži vakcinaciju“.

Podsećamo, Novaku Đokoviću je nakon deportacije u januaru zabranjen ulazak u Australiju. Do januara naredne godine zabrana neće isteći, ali ostaje da se vidi hoće li vlasti te zemlje reagovati na novonastale uslove kada je reč o pandemiji virusa korona i dozvoliti Đokoviću da učestvuje na sledećem Gren Slemu u Australiji.

Komentari

Vaš komentar