Srbija sa Novakom i Jankom u 2013.

Davis Cup 5. dec 201221:25
Podeli:

Dejvis kup reprezentacija Srbije igraće u punom sastavu naredne godine, prvi put još od meča sa Argentinom u polufinalu Svetske grupe iz 2011! Uprkos zgusnutom kalendaru, obavezama na ATP turu i surovoj borbi za svaki poen na profi takmičenjima, naši najbolji teniseri Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić, žrtvovali su vreme za odmor, kako bi se u potpunosti posvetili nacionalnom timu.

To se pre svega odnosi na vodeći tandem Đoković – Tipsarević, članove društva deset najboljih tenisera sveta, koji kao top 10 asova imaju dodatni pritisak tokom sezone. Međutim, ne samo da su pristali da se odazovu na poziv selektora Bogdana Obradovića za sve akcije u 2013, već nisu tražili nikakav finansijski bonus za nastup u državnom timu, čime se do skora spekulisalo u javnosti za Janka, Viktora i Nenada.

Naime, igrači, po ranije postignutom dogovoru, dobijaju deo nagradnog fonda od Međunarodne teniske Federacije za svaku pobedu u ovom takmičenju, i to u iznosu od 70 odsto ukupnog novca koji na kraju godine stigne u TSS sa računa ITF iz Londona. Međutim, igrači i taj novac odmah potom prosleđuju u humanitarne svrhe, o čemu ne vole previše da pričaju.

Tek, šampioni sveta iz 2010. ovako će opet moći da jurišaju u najjačem sastavu na popularnu „salataru“, počev od meča sa Belgijom. Duel prvog kola zakazan je usred zime 2013. (1-3. februar), a igra se na šljaci u dvorani „Spiroudom“ u gradu Šarlroa.

Jasno je da će biti problem našim asovima da se u kratkom roku prilagode novim uslovima u odnosu na one sa kojima se suočavaju u Melburnu, na plus 40 stepeni Celzijusa i na tvrdoj podlozi. Pritom, neće imati ni dovoljno vremena da se odmore od dugačkog puta iz daleke Australije. Ipak, u tom susretu smo ubedljivi favoriti, pa ako pobedimo idemo na SAD ili Brazil u drugoj rundi, a onda verovatno na Španiju u polufinalu koju čekamo kod kuće.

U finalu je mogući protivnik Argentina ili Francuska (u gostima), odnosno, uvek opasna Češka Republika, sa kojom bismo se sastali u „Kombank areni“.

Author: Novosti.rs