Apsurd Dejvis kupa: Kanada ispala pa pobedila

Davis Cup 30. nov 202212:494 komentara
Guliver

Ne smiruju se komentari trijumfa Kanade u Dejvis kupu u Malagi. Teniseri reprezentacije javorovog lista ne samo da su u nedelju prvi put u istoriji osvojili Salataru nego su postali i prvi šampioni koji su – već bili eliminisani. I to ne samo u tenisu, nego verovatno i u celom svetskom sportu.

Da podsetimo na trenutak koji sada skoro svi, pogotovo na severu Amerike, žele da zaborave. Kanada je u prvom kolu, bez svojih najboljih tenisera, eliminisana od Holandije u Hagu. Feliks Ože-Alijasim i Denis Šapovalov su bili u lošem odnosu sa federacijom, nisu želeli da igraju i ekipa je bila poražena.

#social-embed_0

A onda je počeo rat u Ukrajini, branilac titule Rusija je diskvalifikovana, umesto nje je pozvana Kanada i – osvojila Salataru.

– Zvučaću kao loš gubitnik, ali uopšte nije trebalo da Kanađani igraju na finalnom turniru u Malagi – kaže Tod Vudbridž, australijska legenda u dublu, ali i Dejvis kupu, za jedan tamošnji podkast.- Oni su izgubili još u aprilu.

Drveni, kako su zvali Vudbridža i njegovog partnera Marka Vudforda kada su vladali svetskom scenom, veoma je oštar u kritikama.

– Dejvis kup se ne osvaja iz popravnog ispita. Ako si izgubio, odeš kući pa se vratiš dogodine. Na spisku osvajača Salatare uz ime Kanađana treba da stoji fus nota. Ako u sred takmičenja promeniš pravila, onda takva titula nema značaj kao ostale. Mislim da su svi u ITF želeli da Australija pobedi i tako se izbegne bruka – istakao je Vudbridž koji je u Malagi bio kao funkcioner svoje reprezentacije koja je izgubila u finalu.

Interesantno je da je on, inače dvostruki šampion Dejvis kupa, prvi reagovao još kada je odlučeno da eliminisana Kanada zameni diskvalifikovanu Rusiju.

– Ovo je sramota – grmeo je Australijanac koji je od početka bio i protiv promena u načinu takmičenja u Dejvis kupu.

Reagovali su i Amerikanci, rekorderi u broju Salatara:

– Teško je reći da je Kanada šampion – kazao je Endi Rodik, i sam pobednik pre više od jedne decenije.

Mardi Fiš, selektor SAD na finalnom turniru, nije krio ogorčenje

– Dejvis kup nije egzbicija pa da se pravila menjaju tokom takmičenja.

Kanađani i ITF, kao i kompanija Kosmos koja je pre nekoliko godina postala vlasnik ovog takmičenja, ćute i prave se ludi.

Komentari

Vaš komentar